Mjesto susreta, molitve i rasta u vjeri i znanju: Otvorena obnovljena Dvorana sv. Franje u Virovitici

U Virovitici je danas (petak) otvorena obnovljena Dvorana sv. Franje, koja se nalazi u okviru Franjevačkog samostana u Virovitici. Riječ je o dvorani koja će služiti ne samo franjevcima u pastoralnom radu s djecom i mladima, već i cijeloj zajednici, koja je sudjelovala u njenoj obnovi i koja je otvorena u okviru blagdana sveca zaštitnika čije ime nosi; sv. Franje Asiškog, koji se obilježava 4. listopada. Članovi grupe Artes dotaknuli su srca okupljenih prekrasnom izvedbom duhovnih pjesama u okviru otvorenja.

-Ova dvorana primjer je zajedničke ljubavi i rada za zajednicu. Ovdje nema europskih sredstava. Niti ja niti moja braća nismo protiv europskih sredstava, koristimo ih, no u ovom slučaju možemo biti ponosni jer je ovo zaista ‘domaće djelo’. Radovi su bili vrijedni oko 130.000 eura, počeli su u lipnju i trajali do kraja rujna. Dio novca izdvojili smo mi kao samostan, a ostatak sredstava naši gospodarstvenici, obrtnici, poduzetnici, Grad Virovitica, Virovitičko-podravska županija, likovni umjetnici i, naravno, naši tihi i skromni vjernici.

dvorana2

Dvoranu ćemo koristiti za katehetski program namijenjen različitim dobnim skupinama, obiteljske i molitvene susrete, duhovne obnove, ali i kulturne, obrazovne i znanstvene programe koji nisu nužno vjerskog karaktera. Neka bude mjesto susreta, molitve i rasta u vjeri, znaju, spoznaji – poželio je fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Roka u Virovitici i od srca pojedinačno zahvalio svima koji su svoj rad, trud i vrijeme utkali u obnovu dvorane.

Stipo Iličić, u ime izvođača radova, tvrtke Projekt X, rekao je kako im je rad na obnovi bio izazovan i drag te da se nada kako će dvorana okupljati i vjernike, ali i građane svih generacija na susrete.

Multifunkcionalna dvorana opremljena je modernim namještajem, ozvučenjem i prostorijom za pripremu hrane i omogućava održavanje dva događaja istovremeno, zahvaljujući akustičnoj pregradi. Očekuje ju još ukrašavanje slikama koje su franjevačkoj zajednici poklonili virovitički umjetnici te postavljanje solarne elektrane, koja će biti dar tvrtke Degal Tehnika d.o.o., rečeno je na otvorenju. 

Uz svećenike drugih župa, predvođene dekanom, vlč. Ivicom Šohom i predstavnike vjerskih zajednica koje djeluju unutar župe, otvorenju su nazočili brojni uzvanici iz javnog i vjerskog života. Među njima bili su župan Igor Andrović sa suradnicima, gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, predstavnici izvođača svih radova, projektanti, predstavnici kulturnih i odgojno-obrazovnih ustanova.

dvorana6

Župan Igor Andrović čestitao je svima na zajedničkim naporima u obnovi dvorane.

-Za franjevce znamo da su uvijek živjeli i radili s narodom, služili siromašnima i promovirali zajedništvo. Zgrada u kojoj se nalazimo nije samo prostor sačinjen od cigle i drugih materijala već će poslužiti za susrete, molitvu, druženja, zajedništvo, a po uzoru na sv. Franju, koji je Bogu i ljudima služio u veselju – rekao je župan Andrović.

Zajedništvo zbog kojeg su radovi brzo dogovoreni, ali i odrađeni, nešto je na što se referirao i gradonačelnik Ivica Kirin.

-Ponosan sam što je cijela lokalna zajednica pokazala koliko joj je stalo u jednom ovako važnom projektu. Crkvu i samostan oduvijek vidimo kao srce i dušu grada, dosad smo pomogli u obnovi i crkve, Franjevačkog parka i trga, a posebno me raduje što obnovljenom dvoranom sada imamo prilike i za jedan novi, duhovni početak.

dvorana8

Otvarali smo ovih dana puno građevinskih investicija, završenih centara, veselimo se odobrenju izgradnje novih škola, vrtića, no ne smijemo zaboraviti ni važnu duhovnu dimenziju za život jednog grada i jedne zajednice, a tome služe investicije poput ove – zaključio je gradonačelnik.

Molitvu i blagoslov za sve okupljene, obnovljeni prostor i plodonosan rad u njemu uputio je dekan vlč. Ivica Šoh.

(icv.hr, mlo) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content