Iz književne radionice kroničara i autora Miroslava Gazde izlazi novi uradak – knjiga “Samostalna domobranska bojna Orahovica”

Neumorni kroničar i autor mnogih knjiga orahovačke vojne i opće povijesti Miroslav Gazda i dalje stvara nove vrijednosti i čuva od zaborava detalje iz orahovačke povijesti. Ovog puta iz njegove književne radionice izlazi još jedan uradak vojne tematike i to knjiga pod nazivom “Samostalna domobranska bojna Orahovica”.

Kako kaže autor, knjiga sadrži kompletan presjek vojne i dio političke povijesti od Domovinskog rata na ovamo, s ponekim podacima i iz vremena 2. svjetskog rata i poraća.

-Ideja za ovu knjigu nastala je nakon što sam izdao knjigu “30 godina domobranstva u Orahovici”. Naime, želio sam istražiti cjelokupnu povijest domobranstva u našem kraju, ljude koji su bili dio desetina, satnika i pukovnija, događaje i datume, jer sve je to itekako važna povijest našeg grada. Ova knjiga u prvom dijelu će sadržavati sve ono što je obilježilo orahovačku povijest od ranih 90-ih, pobune Srba u selima oko Orahovice, demokratske promjene, ustroj vojnih postrojbi i na koncu oslobađanje podpapučkih sela, a potom slijedi priča o domobranstvu, njegovim počecima iz 2. svjetskog rata pa sve do nastavaka u Domovinskom ratu – kaže Gazda.

Dodaje kako su u knjigu uključeni tekstovi aktivnih sudionika i čelnika domobranstva i drugih postrojbi u Orahovici poput Ivana Grgurića, Vladimira Kadežabeka, Stjepana Dujnića i drugih.

-Sve će to biti njihovi autentični zapisi s potpisom jer to su ljudi koji to i zaslužuju. U nastanak ove knjige uključio sam i mnoge mlade ljude, moje suradnike na dosadašnjim uradcima što smatram iznimno važnim jer oni radom na ovakvim tematikama dobivaju saznanja koja dalje moraju prenositi – nastavlja M. Gazda.

Ističe kako bi knjiga do kraja godine trebala biti složena.

-Ako sve bude u redu, do kraja godine bih sve trebao posložiti, a onda slijedi računalno i grafičko uređivanje. Nakladnik i izdavač ove knjige je Hrvatski časnički zbor Orahovica i nadam se negdje u veljači ili ožujku promociji iste – zaključio je Miroslav Gazda.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content