Polaganjem vijenca i molitvom u Donjoj Motičini prisjetili se branitelja koji su prvi otišli braniti Vukovar

I prolazili su tako danas (srijeda) u Donjoj Motičini kroz glavu stihovi “dječak pred crkvom ostavlja svatove, mora se krenut u vaše ratove. Oči mu pune zvjezdanog praha, al’ mirno korača, srca bez straha”. Baš je tako i bilo 27. rujna 1991. kada su hrabri mladići ostavili sve i u “riflama i patikama” krenuli braniti Vukovar i svoju Hrvatsku. Njih 15 je krenulo u Vukovar, a danas, 33 godine poslije, samo je četvorica živućih jer petorica su ostavila svoje živote u Vukovaru u borbama, a šestorica su umrla poslije rata od posljedica ranjavanja i logora.

Svima njima, njihove obitelji i rodbina, četvorica preživjelih suboraca Davor Batrac – Keks, Ivica Mihaljević, Antun Vrbanac i Siniša Martinović, načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević, predsjednica Općinskog vijeća Ružica Mikičić te gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, odali su dužno priznanje, pijetet i počast polaganjem vijenca, molitvom i šutnjom kod spomen obilježja poginulim braniteljima u središtu Donje Motičine.

Puno je bilo emocija, suzu nitko nije mogao sakriti, a najteže je bilo onima koji su preživjeli te strahote Vukovara. Damir Batrac – Keks teško je pronalazio riječi.

-Uvijek mi je teško u ovim danima, sjetim se svakog svog suborca i svih tih dana. Imao sam tada 20 godina i samo s velikim srcem krenuli smo hrabro za Vukovar i našu Hrvatsku. Tamo smo bilo slabo naoružani protiv, malo je reći, sto puta većeg i brojnijeg neprijatelja, ali srce i ljubav prema svojoj Domovini su nas vukli naprijed. Sad si samo pomislim da imam sina od 24 godine, pa da se on našao u takvoj situaciji ne znam što bih, a tako su prošli moji roditelji. Stoljećima smo sanjali svoju Domovinu, a ja se kao vukovarski branitelj zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima od Vukovara do Dubrovnika, posebno poginulima, za sve što su dali – rekao je Damir Batrac.

Načelnik općine Donja Motičina ponosan je na svakog hrvatskog branitelja, posebno svoje Motičane, a kako je naglasio, ovaj dan posvećen je njima i njihovim obiteljima.

-Tog 27. rujna naši momci iz cijelog našičkog kraja krenuli su braniti Vukovar što je u dogovoru nas i Grada Našica dogovoreno da se obilježi na taj dan u Našicama, a danas kod nas u Donjoj Motičini. Bili su to dani ponosa, domoljublja, kada je grupa mladića iz Donje Motičine doslovno u riflama i patikama otišla pred tenkove boriti se za svoju Hrvatsku. Nažalost neki su poginuli, neki umrli od posljedica rata, a samo su četvorica preživjela, ali svi su nam oni dali Domovinu i ovo je najmanje što za njih i njihovu hrabrost možemo učiniti. Pokloniti im se, odati počast i reći jedno od srca hvala, ova Općina će ih uvijek nositi u srcu. Važno je da sve ovo prenosimo na naše mlade, da istina i uspomena traju vječno – rekao je Kovačević.

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba naglasio je kako je 27. rujna 1991. godine 67 mladića s cijelog našičkog područja otišlo braniti Hrvatsku, na prvu liniju obrane u Grad Heroj Vukovar.

-Mi smo na taj dan obilježili ovaj, jedan od najvećih povijesnih datuma za grad Našice i ovaj kraj, a evo danas smo u Donjoj Motičini na poziv načelnika Željka Kovačevića kojem se zahvaljujem na ovoj inicijativi već niz godina jer jako je važno danas biti ovdje za te velike i hrabre ljude. Nezamislivo je to što se tada događalo, teško je uopće govoriti o tome, a kamoli sve to preživjeti i proživjeti. Mi smo danas dužni odati počast svim žrtvama zbog čije hrabrosti mi danas živimo u slobodnoj, demokratskoj i suverenoj Hrvatskoj. Važno je prenositi ovu istinu i uspomenu putem medija da naši mladi čuju što se to događalo u Domovinskom ratu i kako se stvarala Hrvatska jer oni su ti koji moraju sve to prenositi dalje i dati sve od sebe da se takvo što nikada više ne bi ponovilo – zaključio je gradonačelnik Kašuba.

I ovaj čin, ova suza, molitva i sjećanje dokaz su da se heroji nikada ne zaboravljaju…

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content