Svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona obilježena 33. obljetnica osnutka 127. brigade HV Virovitica

Obilježavanje osnutka 127. brigade Hrvatske vojske započelo je danas (srijeda) svetom misom za poginule članove brigade u župnoj crkvi svetog Roka u Virovitici. Misu je služio župnik i gvardijan virovitičkog franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić.

Nakon mise, ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na virovitičkom Gradskom groblju položen je vijenac i upaljeni su lampioni.

Vijenac je položilo i lampione upalilo: izaslanstvo obitelji poginulih pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica na čelu s Melitom Harmund, predsjednicom Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Virovitica, zajedno s izaslanstvom pripadnika nekadašnje 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica na čelu s ratnim načelnikom stožera 127. brigade, Markom Krstanovićem te zapovjednicima bojni Marijanom Brlekom, Zvonkom Kožnjakom, Mirkom Petrašom, Mirkom Vujićem i Mirkom Brajtigamom te načelnikom obavještajne službe Dragutinom Dečakom, kao i poratnim zapovjednikom brigade Miodragom Hokmanom.  U ime organizatora obilježavanja 33. obljetnice ustroja 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica vijenac je položilo izaslanstvo Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Ogranak Virovitica i podružnice za Virovitičko-podravsku županiju na čelu s predsjednikom i osobnim izaslanikom predsjednika Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata RH, general-pukovnika Slavka Barića – Vladom Paurićem, kao i Udruge Hrvatski časnički zbor Virovitica na čelu s predsjednikom HČZ Virovitica i dopredsjednikom Časničkog zbora RH Davorom Špoljarićem.

Lampione su upalili: virovitičko-podravski župan Igor Andrović, voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić i voditelj virovitičkog Područnog odsjeka za poslove obrane – Ministarstva obrane Javor Bogati, izaslanstvo Policijske uprave virovitičko-podravske na čelu s načelnikom Marcelom Štrokom, izaslanstvo Grada Virovitice na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Vlastom Honjek Golinac, izaslanstvo načelnika općina s područja VPŽ u kojem su bili Željko Grgačić (Pitomača), Hrvoje Miler (Špišić Bukovica) i Josip Vučemilović Jurić (Gradina), izaslanstvo županijskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednikom županijske HVIDRA-e Matom Bubašom, izaslanstvo Kluba 50. samostalni bataljun Zbora narodne garde Virovitica na čelu s predsjednikom Antunom Grizeljem, izaslanstva tvrtki, ustanova, škola i raznih udruga…

Prigodnu molitvu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je župnik Župe svetog Roka i gvardijan virovitičkog franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić.

Nakon toga položena je buketa te su zapaljeni lampioni ispred posljednjeg počivališta zapovjednika 127. brigade generala Đure Dečaka.

Nešto više o osnutku 127. brigade HV rekao je ratni načelnik stožera 127. brigade, Marko Krstanović.

-Virovitička 127. brigada osnovana je na današnji dan 1991. godine. Virovitica je do tada imala 50. samostalni bataljun, koji je imao više od 1000 ljudi, što je bilo previše za jedan bataljun. Iza bataljuna je već bio određeni ratni put. Već kao dragovoljci smo bili u Jasenovcu, Daruvaru, Osijeku, Tenji i Grubišnom Polju, što su dobro znali u zapovjedništvu u Zagrebu. To su sve bili preduvjeti za osnutak značajne postrojbe, kao što je 127. brigada. Ona će kasnije postati nezaobilazan čimbenik za oslobađanje ovog prostora. Tijekom oslobađanja vojnih objekata brigada je došla do naoružanja i vojne tehnike. Kroz brigadu, tijekom ratnog djelovanja, prošlo je više od 4.500 ljudi – tih se dana prisjetio Marko Krstanović.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content