Hrvatsku biraju iz ljubavi prema životinjama: Anja (49) će sa suprugom doseliti u Viroviticu, dosad su u Njemačkoj udomili više od 20 napuštenih pasa

Viroviticu već godinama posjećuje jedna posebna žena čija je priča poznata ljubiteljima životinja. Njeno ime je Anja Gawlowski, sa suprugom Veliborom Jurišićem živi u mjestu Bempflingen, maloj općini s oko tri tisuće stanovnika u blizini Stuttgarta u Njemačkoj, a svakih 6 tjedana dolazi u Viroviticu kako bi u Skloništu za životinje kao volonterka brinula i družila se sa starim psima i onima koji će teško pronaći svoj novi dom. Pruža im pažnju i ljubav koja im je prijeko potrebna.

Anja, osim volonterskog rada u Skloništu, igra ključnu ulogu u posredovanju između virovitičkog Skloništa i njemačkih udomitelja, čime je osigurala novi dom za više od 25 pasa. Omogućila je tako da brojni psi, napušteni od svojih hrvatskih vlasnika, pronađu siguran i sretan život u Njemačkoj. U dogovoru s djelatnicima Skloništa, osobno preuzima pse iz Virovitice, sama ih prevozi u Njemačku i prati njihov napredak u novim obiteljima, redovito izvještavajući djelatnike Skloništa o njihovom razvoju.

udomljeni-3
Psi iz virovitičkog Skloništa koji su nov početak dobili u Njemačkoj, ustupljene fotografije 

Prije toga, buduće vlasnike „spaja“ s ljubimcima, šalje fotografije, videozapise i povezuje ih s novim članovima obitelji.

ZBOG VOLONTIRANJA PROLAZI GOTOVO 2 TISUĆE KILOMETARA 

Njena povezanost s Viroviticom nije slučajna.

-Suprug Velibor rođen je u Virovitici, no cijeli život živi u Njemačkoj, a ovdje dolazimo u posjet rodbini. Za vrijeme jednog posjeta, poželjela sam posjetiti Sklonište.  Onog trena kad sam ušla unutra, znala sam, tu mi je i srce, tu ću se morati vratiti – ispričala nam je Anja o prekretnici koja je označila jedan novi dio njenog života vezan uz Sklonište, a koji traje već 10 godina.

Iako Anja i Velibor nemaju djece, njihova primarna djelatnost, vođenje autoškole, omogućuje im dovoljno fleksibilnosti da se posvete volonterskom radu. Anju posebno privlače psi s traumama i starije životinje koje zahtijevaju više pažnje. Ističe kako rad s psima za nju predstavlja oblik terapije, jer psi, za razliku od ljudi, uvijek pokazuju iskrene emocije.

anja-i-psi
Anja sa skloništarcima i uz njeno posredovanje udomljenim psima, ustupljene fotografije

-Uvijek su iskreni, ne glume, ne ljute se bez razloga. S njima znam na čemu sam. Jasno mi daju do znanja kako se osjećaju i što im treba – objašnjava.

U Skloništu u Virovitici, Anja je postala poznata po svojoj predanosti i strpljenju, osobito prema starijim i bolesnim psima koji teško pronalaze nove vlasnike.

-Anja je primjer iznimne požrtvovnosti, budući da putuje gotovo dvije tisuće kilometara svakih šest tjedana samo kako bi volontirala. Donosi i brojne potrepštine, uključujući hranu i igračke, koje prikuplja i u suradnji s njemačkim udomiteljima i donatorima. Znamo da će Anja za svakog psa osigurati najboljeg mogućeg udomitelja ili udomiteljicu.

udomljeni4
Osmijeh govori sve, ustupljene fotografije

Redovno nam javlja kako su danas naši skloništarci, a slike na kojima vidimo samo osmijehe potvrđuju nam da su s njom i njenim angažmanom psi zaista sigurni i jako dobro zbrinuti – kažu u Skloništu.

Zahvaljujući Anji, njemački udomitelji pružili su nov početak i onim životinjama koje u Skloništu vjerojatno ne bi bile izabrane. Anjin rad omogućio je mnogim psima, koji bi inače ostali neprimijećeni, da pronađu domove u Njemačkoj i danas budu sretni. Ujedno, skloništarci su završili i kao modeli za godišnji kalendar koji Anja u ime udomitelja iz Njemačke donese u Viroviticu i ponudi zainteresiranima. Kalendar nema cijenu – donacije opet idu Skloništu. 

PUNO SRETNIH PRIČA 

Primjeri poput stare mješanke Bakice, koja je postala pratiteljica umirovljenice Rite, ili Megi, koja je zahvaljujući prikupljenim donacijama mogla proći operaciju noge, svjedoče o značaju Anjinog angažmana i veličini srca udomitelja. 

Slične sretne priče imaju i Buco, Žućo, Boni i mnogi drugi psi. Udomitelji nisu gledali na boju, veličinu, starost ili bolest – bila im je važna priča o životinji koju je znala Anja i koja je u dogovoru s djelatnicima Skloništa točno znala procijeniti koji će pas biti idealan za kojeg vlasnika ili vlasnicu.

udomitelji2
Starije životinje imaju dostojanstvenu i lijepu starost zahvaljujući udomiteljima velikog srca, ustupljene fotografije

-Svima nam je važno životinji osigurati dostojanstven život, pogotovo starijoj životinji. Ovdje imaju dobre šanse za život pun ljubavi, bez lanca. Svaka od ovih životinja, kao i mi ljudi, ima svoju priču i zaslužuje sve najbolje. Kao i mi, imaju samo jedan život. A meni je važno da im pružimo šansu da im taj život bude lijep.

NAKON PRESELJENJA PLANIRAJU UDOMITI JOŠ PASA 

Vidim to kao neku svoju misiju – odaje nam Anja, za koju doznajemo kako u Skloništu ima i jednog „posebnog svog“ psa, koji, iako je u Virovitici, nju čeka. I ona njega.

-Da, to je moj Drndo. Jedan od onih, drugačijih, kome treba više. Više svega. Rekla bih i da je razmažen, sebičan, ali znam njegov život i on zna da sam ja u njegovom. U ovom trenu on se ne može udomiti, iako ga vidim u svojoj budućnosti.

Znam da ne mogu spasiti svaku životinju, ali mogu dati sve od sebe da ih spasim što više – priznaje nam Anja, koja kod kuće ima svoja tri psa, također udomljena u Skloništu i dovezena iz Virovitice: Gitu, Svinija i Sumu, koji su i maze, terapeuti, prijatelji, najbolje moguće društvo i oni koji kuću trenutno čine domom.

udomitelji6
Nov početak za mnoge je njuškice zaista i nov, sretniji život – ustupljene fotografije

Anja i Velibor planiraju trajno preseliti u Viroviticu nakon umirovljenja. Prošle godine kupili su ovdje kuću s velikim dvorištem. Njihova želja je provoditi mirovinu u Hrvatskoj, uživajući u druženju s ljudima i brizi za životinje.

Jer, za Anju, ljubav prema psima i briga o njihovoj dobrobiti nisu prolazni osjećaji. Već šest godina posvećena je učenju hrvatskog jezika kako bi se što bolje integrirala i nastavila svoj rad u lokalnoj zajednici.  U međuvremenu, nastojat će da što više napuštenih njuškica pronađe udomitelje velikog srca i u Njemačkoj.

udomitelji7
Bolesni psi i psi koji trebaju više pažnje našli su svoje idealne udomitelje, ustupljene fotografije

– Hrvatska ima poseban stil života koji nam se jako sviđa. Sve je otvorenije, toplije, mirnije. Ljudi su ovdje jako dobri, pozitivni i ljubazni. Naša kuća ima veliko dvorište, a to znači da će biti puno mjesta za pse iz Skloništa, s kojima ćemo se zajedno radovati u budućnosti, kao i s novim susjedima, kad se doselimo – poručuje Anja, čija je priča snažan podsjetnik na to koliko životinje mogu utjecati na ljudski život i oblikovati naše odluke.

U njenom slučaju, ljubav prema psima rezultirat će preseljenjem u Hrvatsku, zahvaljujući dubokoj predanosti dobrobiti životinja, čime je postala primjer svima koji vjeruju u snagu empatije i nesebične pomoći.

udomitelji10
Više od 25 pasa kroz Anjino posredovanje pružena je prilika za sretniji i sigurniji život, ustupljene fotografije

(www.icv.hr, mlo, foto: ustupljene fotografije iz privatnih zbirki)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content