“Glasnici istine” po trinaesti put organizirali i istrčali Memorijalni maraton “Da se ne zaboravi Baranja ’91”

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”, u suradnji s Općinom Draž, organizirala je u nedjelju, 22. rujna 13. memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom “Da se ne zaboravi Baranja ’91”.

Uz “Glasnike istine” Pavu Tutenova, Roberta Knapića, Željka Lukačevića te Ivanu Novak i Marinu Tutenov, na memorijalnom maratonu sudjelovali su i stalni sudionici, Ivica Lenard i Robert Kasumović iz Osijeka, Csaba Karakas iz Vardarca te po prvi puta brigadir HV-a Ivan Galović iz Đakova i umirovljeni pukovnik Miroslav Varžić iz Zelčina, uz biciklističku pratnju Brigite Tutenov.

Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima, kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca ispred spomen obilježja.

Tako su ispred Drvenog križa na Biljskoj cesti paljenjem svijeća odali počast svim Baranjcima poginulim u obrani grada Osijeka, a odana je počast kod spomen obilježja trojici poginulih osječkih branitelja.

U Bilju su maratonce dočekali Zdenko Jumić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Bilje, članovi Policijske udruge branitelja Baranje Pavo Nikolić i Slavko Krajnović, Damir Buček, službenik Jedinstvenog upravnog odijela te Josip Ferić, prijatelj “Glasnika istine” koji zbog povrede nije mogao sudjelovati u memorijalnom maratonu.

Tradicionalno, sudionici ovog događaja zastaju u Vardarcu kod obitelji Bočkai, Elizabete i Ištvana, koji od prvog memorijalnog maratona 2011. godine u svome domu pripremaju okrjepu maratoncima.

U Grabovcu su maratonce dočekali predsjednik Općinskog vijeća Općine Čeminac Zoran Dušić te umirovljeni časnici HV-a Zoran Lulić i Branko Hanžek. Ispred spomen obilježja u Grabovcu simboličnim paljenjem svijeća odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

U Kneževim Vinogradima doček i okrjepu maratoncima pripremila je Općina Kneževi Vinogradi, a pozdravne riječi sudionicima maratona uputio je Tihomir Krajcar, u ime načelnika Općine Kneževih Vinogradi Vedrana Kramarića. Uz Tihomira Krajcara, kao i godinama ranije, nazočni u dočeku bili su i hrvatski branitelji Igor Keri, Dragutin Špoljarić i Janika Krajcar.

Na ciljnom odredištu u Batini, u batinskoj luci na Dunavu, sudionike 13. Memorijalnog maratona “Da se ne zaboravi Baranja ’91” dočekala je Valentina Avdičević, pročelnica Jedinstvenog upravnog odijela Općine Draž, a svojim dolaskom podršku “Glasnicima” iskazali su i Slatinčani, Krunoslav, Mirela i Lorena Bot, te Anita i Antonio Lacković.

Simboličnim puštanjem vijenca u Dunav odana je počast svim poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu.

Po završetku ovog događaja na svečanom domjenku u Dražu na poznatom izletištu “Kalinka” svim sudionicima uručene su prigodne zahvalnice.

(www.icv.hr, adf, “Glasnici istine”)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content