Volite pjesmu, ples, tradiciju, putovanja i prijateljstva? Priključite se članovima KUD-a “Petar Preradović” Đurđevac u novoj sezoni

Ako volite pjesmu i ples, tradiciju i narodne nošnje, putovanja i prijateljstva, veselje, radost i nastupe, onda je pravo vrijeme da se pridružite članovima KUD-a “Petar Preradović”. Oni upravo otvaraju novu sezonu i počinju s pripremama za nastupe koji ih čekaju tijekom zimskog i proljetnog razdoblja.

– Možete nam se pridružiti već od ovog tjedna utorkom i petkom od 19 sati u Domu kulture, a probe dječje grupe počinju u srijedu od 18.30 sati – poručuju iz KUD-a.

Rad Kulturno-umjetničkog društva “Petar Preradović” datira s kraja 19. stoljeća (1873.), a očituje se kroz različite oblike kulturnih djelatnosti preko svojih sekcija, kao što su folklorna, tamburaška, dramska, likovna, ritmička i pjevački zbor. Danas ima 80 aktivnih članova kroz tamburašku, folklornu, dječju folklornu grupu i ženski vokalni ansambl “Đurđevčice”.

Repertoar se sastoji od dvanaest različitih koreografija i više od tridesetak vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. KUD kroz svoj rad okuplja poznate hrvatske etnokoreologe i koreografe, a sve je to rezultiralo raznolikim repertoarom u kojem se njeguje izvorna narodna umjetnost Podravine, Zagorja, Međimurja, Slavonije, Baranje, Karlovačkog pokuplja, Posavine, Splita, otoka Korčule, Like i Bunjevačkih Hrvata. Od 2006. godine na programu je i čuvena koreografija dr. Ivana Ivančana “Podravski svati” u kojoj se vjerno čuvaju svatovske pjesme, plesovi i običaji Podravine.

Društvo posjeduje vlastiti fundus narodnih nošnji, a u tamburaški instrumentarij uvode tradicijska glazbala: samicu, dude, gajde i cimbal.

Raznolikost hrvatskog plesnog folklora zabilježena je na prvom nosaču zvuka “Podravino, kraju mili”, a autentični napjevi Podravine zabilježeni su na novom nosaču zvuka “Pozvale so dekle dečke” u izvođenju ženskog ansambla “Đurđevčice”, koje su i dobitnice Porina.

KUD je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada od Grada Đurđevca, Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog sabora kulture. Sve je ovo najbolja preporuka i pozivnica da im se pridružite i uživate u ljepoti plesa i pjesme, te druženja i putovanja.

(djurdjevac.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content