Grad Đurđevac nastavlja s provođenjem brojnih projekata: Na visokom je osmom mjestu u Republici Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU

Grad Đurđevac se prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr, a prema podacima Ministarstva financija ponovno našao među top 10 gradova po iznosu povučenih EU sredstava po glavi stanovnika.

Tako je prema sredstvima povučenima iz EU fondova per capita, Đurđevac na visokom osmom mjestu sa 705,78 eura povučenih po glavi stanovnika za 2023. godinu. To je dvostruko više nego godinu dana ranije, a s povučenih 5.130.000 eura u Đurđevcu se završavaju i počinju brojni projekti s kojima se podiže standard na cijelom području grada Đurđevca.

Tijekom 2023. godine realizirana su dva velika projekta iz područja deinstitucionalizacije: Kuća podrške “Mali princ” kojim je osiguran smještaj u organiziranom stanovanju za odrasle osobe s mentalnim teškoćama te prostor za provedbu poludnevnog i cjelodnevnog boravka, te projekt izgradnje i opremanja Centra za osobe s invaliditetom kojim su rekonstruirane i opremljene četiri stambene zajednice za boravak starijih i nemoćnih osoba te provedbu boravaka.

Ujedno su završena i dva velika projekta u vezi s gospodarenjem otpadom – izgrađene su i opremljene sortirnica i kompostana, te su nabavljeni polupodzemni spremnici i provedeno informiranje stanovništva. Obnovljene su prometnice, modernizirana je gradska tržnica, ugrađene su solarne elektrane na zgradi osnovne škole, dječjeg vrtića i zgradi javne vatrogasne postrojbe, izgrađen je bazen s kupolom u Dječjem vrtiću “Maslačak”.

Provodili su se i projekti kojima se doprinosi zapošljavanju i uključivanju u društvo, a to je pružanje pomoći i podrške starim i nemoćnim sugrađanima zapošljavanjem gerontodomaćica, ali i brojni projekti namijenjeni učenicima u Osnovnoj školi Đurđevac poput osiguravanja pomoćnika u nastavi, provođenja školske sheme, školskog mednog dana, osiguravanja besplatne školske prehrane.

– S povlačenjem sredstva nastavljamo i dalje. U Gradu se trudimo koristiti redom kako se raspisuju natječaji sva dostupna sredstva, a sve s ciljem podizanja standarda korištenjem europskih sredstava i provedbom projekata u svim segmentima – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči, napomenuvši da se istovremeno planiraju i novi projekti, prijavljuju na natječaje, ali realiziraju i oni od prije planirani.

Kao osnova za prijavu na buduće natječaje izrađena je Strategija zelene urbane obnove kojom smo osigurali financiranje radova na pretvaranju sive infrastrukture u zelenu čija provedba je u tijeku.

Od projekata koji su započeli u 2023., a sada su u završnoj fazi su dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića “Maslačak” koji su u završnoj fazi, uređenje i modernizacija glavnog gradskog trga u Đurđevcu, izgradnja Centra za starije osobe Đurđevac, energetske obnove područnih škola te izgradnja pješačko-biciklističke staze do naselja Čepelovac, a od onih planiranih svakako treba istaknuti dogradnju osnovne škole sa sportskom dvoranom, multifunkcionalnu sportsku halu na ŠRC-u s vanjskim bazenom, teretanom i drugim sportskim sadržajima, postavljanje malih aglomeracije za prigradska naselja, a posebice izgradnju Doma za starije u čijoj je vrijednosti od 8,5 milijuna eura čak 6,1 europskih sredstava – spomenuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

(djrudjevac.hr, foto: Grad Đurđevac)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content