Obilježena 33. obljetnica oslobađanja karaule u Novom Gracu

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman 12. rujna 1991. godine izdao je naredbu da se blokiraju svi objekti JNA na području Republike Hrvatske, a na području današnje općine Gradina jedini vojni objekt bila je karaula u Novom Gracu.

Na zapovijed Đure Dečaka, 14. rujna Gradinska satnija, koja je okupljala dragovoljce iz svih naselja današnje općine, blokirala je karaulu u Novom Gracu. U jutarnjim satima 15. rujna, nakon kraće razmjene vate i pregovora u kojima su s hrvatske strane sudjelovali zapovjednici Vinko Brođanac i Ante Poljak, vojnici JNA su se predali. Vojnici su pušteni kućama s civilnom odjećom, dok je njihov zapovjednik predan nadležnim tijelima RH.

Obilježavanje 33 obljetnice oslobađanja karaule u Novom Gracu započelo je polaganjem vijenca i paljenjem lampiona ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, koje se nalazi ispred Župne crkve svetog Ilije Proroka u Gradini. Prigodnu molitvu predvodio je župnik velečasni Boris Divković.

Nakon toga bio je predviđen odlazak do nekadašnje karaule u Novom Gracu, ali je zbog loših vremenskih prilika otkazan te su se svi zaputili u Lovački dom u Rušanima gdje je održana svečana sjednica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske ogranak Općine Gradina.

Hrvatsku himnu izveli su Suhopoljski tamburaši, dok su za vrijeme minute šutnje pročitana imena svih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu s područja općine Gradina.

Predsjednik Marin Viljevac pozdravio je sve nazočne članove i goste: načelnika Općine Gradina Josipa Vučemilovića – Jurića, župnika velečasnog Borisa Divkovića, voditeljicu Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marinu Kraljić i njezinu pomoćnicu Karmelu Špoljarić, predsjednika podružnice UDVDR VPŽ i predsjednika UDVDR ogranka Virovitica Vladu Paurića sa suradnicima, predstavnika Hrvatskog časničkog zbora Virovitica Željka Terija, predsjednika Općinskog kriznog stožera Virovitica u Domovinskom ratu Antu Krištu, predsjednika Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Željka Tomšića, predsjednika Glasnika istine Pavu Tutenova, predsjednika UDVDR klub Sveti Đurađ Zdravka Ostrmana, predstavnika Policijske postaje Virovitica Dražena Kneževića te predstavnike udruga s područja Općine Gradina.

Tajnik UDVDR općine Gradina Ivan Matić tom je prilikom evocirao kratki pregled zbivanja oko oslobađanja karaule u Novom Gracu.

(www.icv.hr, mš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content