Obilježena 33. obljetnica oslobađanja karaule i graničnog prijelaza u Terezinom Polju te odana počast Nenadu Oblučaru

U Terezinom Polju, naselju u općini Lukač, danas (subota) je obilježena 33. godišnjica oslobađanja karaule i međunarodnog graničnog prijelaza te blagdan Uznesenja svetog Križa, koji se slavi kao Dan Mjesnog odbora.

Naime, 14. rujna 1991. godine oslobođena je u Terezinom polju prva granična karaula JNA tijekom Domovinskog rata. Tu je postavljena prva granična ploča s imenom Republika Hrvatska. Akcija je započela ujutro u 5 sati i ponajviše zbog faktora iznenađenja, oko 17 sati je bila završena, a neprijatelj potjeran. Oslobođeno je oko 10 kilometara teritorija što je u to vrijeme bilo presudno za kasnije oslobođenje virovitičke vojarne koja je oslobođena već 17. rujna 1991. godine.

IMG 7101

Tim povodom, kao i svake godine, odana je počast hrvatskom branitelju Nenadu Oblučaru, koji je poginuo u Domovinskom ratu, a na čijem su posljednjem počivalištu u Zrinju Lukačkom buketu položila i lampion zapalila izaslanstva Policijske uprave virovitičko-podravske, Općine Lukač i Mjesnog odbora Terezino Polje.

U ime Mjesnog odbora Terezino Polje sve nazočne, među kojima je bio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Lukač Tomislav Živković te nekadašnji zapovjednik i sudionik akcije oslobađanja Ivan Barić, pozdravio je član Mjesnog odbora Anđelko Vrbek, a potom i načelnik općine Lukač Đuro Bukvić koji je tom prigodom istakao zaslugu hrvatkih branitelja u oslobađanju nekadašnje vojne karaule u Terezinom Polju.

-Zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja ovaj važan objekt je oslobođen i nikada potom više nije pao u ruke neprijatelju, a promet prema susjednoj Republici Mađarskoj počeo se odvijati normalno. Jednako tako odajemo i počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu koji su za slobodu Hrvatske dali ono najviše što imaju, svoj život. Jedan od njih je bio i Nenad Oblučar koji je od neprijateljske ruke stradao u Brusniku 1991. godine. Nenad, osim što je bio hrabri hrvatski branitelj, bio je i vrlo aktivan sportaš i nogometaš u Terezinom Polju – prisjetio se ovog hrabrog mladića Đuro Bukvić.

Svečanost je nastavljenja druženjem svih nazočnih u Mjesnom domu u Terezinom Polju.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content