Obilježena 29. obljetnica oslobođenja grada Jajca u sklopu operacije Maestral u kojoj su veliki obol i žrtvu dali i pripadnici 81. gardijske bojne “Kumovi” iz Virovitice

U Jajcu je jučer (petak) obilježena 29. godišnjica Vojno-redarstvene operacije Maestral. Riječ je o prvoj važnijoj operaciji združenih snaga HV-a i HVO-a u zapadnoj BiH, u kojoj su oslobođeni veći prostori zapadne Bosne, uključujući brojne gradove pa tako i grad Jajce. Značajan obol u operaciji Maestral i oslobađanju Jajca dali su i pripadnici 81. gardijske bojne “Kumovi” pod zapovjedništvom tada brigadira, a sada generala Renata Romića.

Nažalost, osam bojovnika te slavne bojne tijekom operacije Maestral je poginulo. Ivica Sreš, Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stevo Rajnović u oslobađanju zapadne Bosne ostavili su najviše što su imali, svoj život.

Poginulim hrabrim vitezovima, pripadnicima 81. gardijske bojne spomenik pokraj Plivskog jezera nadomak Jajca su 1998. podigle udruge roditelja i udovica poginulih branitelja i od tada ga članovi udruge redovito posjećuju i odaju im počast, a zbog svojih zasluga u oslobađanju grada zapovjednik bojne slavnih “Kumova” Renato Romić i zapovjednik 1. satnije 81. bojne Josip Đakić proglašeni su počasnim građanima Jajca. Sporazum o suradnji Grada Virovitice i Općine Jajce potpisan je 13. rujna 2012. godine , a od tad je dugogodišnje prijateljstvo ova dva grada i verificirano.

Tim povodom Udruga HVIDRA Virovitica u suradnji s Gradom Viroviticom svake godine organizira put u Jajce, na koji odlaze rodbina poginulih branitelja, njihovi kolege, pripadnici 81. gardijske bojne i predstavnici braniteljskih udruga s predstavnicima lokalne samouprave, kao i ostalim sugrađanima.

Obilježavanje obljetnice započelo je na spomen obilježju kod hidroelektrane nedaleko Jajca, prvoj žrtvi rata u Jajcu, Franji Ladanu Panceru koji je poginuo 8. travnja 1992. u operaciji kodnog naziva “Vrbas 92”.

Nakon toga, svi nazočni uputili su se prema spomen obilježju poginulim pripadnicima 81. gardijske bojne kraj Plivskog jezera.

Počast hrabrim vitezovima tamo su odali njihova rodbina, suborci i prijatelji, zatim predstavnici Hrvatskog sabora predvođeni izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednikom HVIDRA-e RH i predsjednikom Saborskog odbora za ratne veterane, saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, predstavnici Grada Virovitice predvođeni gradonačelnikom Ivicom Kirinom, predstavnici Grada Slatine na čelu sa zamjenikom gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilijom Nikolićem te predstavnici Grada Jajca, kao i druga izaslanstva i branitelji i članovi njihovih obitelji iz Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

Svi oni položili su vijence i za druge poginule branitelje u operaciji “Maestral” na središnjem Gradskom trgu u Jajcu, a uz njih je počast braniteljima dao i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sa suradnicima, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane RH, državni vrh BiH i druga izaslanstva.

Saborski zastupnik i pripadnik slavne 81. gardijske bojne, sudionik ovih zbivanja Josip Đakić istaknuo je vjeru u zajedništvo žitelja Hrvatske i BiH.

-Svake godine ovdje se prisjećamo olobođenja Jajca i ovog dijela BiH, ali najviše onih koji su tijekom te važne operacije ostavili svoj život. Vjerujemo da će ti dani koji su zbližili Hrvatsku i ovaj dio BiH uroditi plodom i da će se osim sjećanja na te slavne dane nastaviti i trajno prijateljstvo i zajednički napredak u Europskoj uniji – rekao nam je tom prigodom Josip Đakić.

Na ovom događaju svake je godine i gradonačelnik Ivica Kirin koji je također napomenuo da je oslobađanje Hrvatske i BiH bilo početak lijepe priče koju treba nastaviti.

-Sjećanje na hrabre branitelje koji su oslobodili ove krajeve mora se prenositi i na generacije koje će nakon nas ostati, ali također i prijateljstvo između Hrvatske i ovog dijela BiH. Svaki put iskoristimo prigodu da razgovaramo s predstavnicima Jajca o zajedničkim projektima i što boljoj povezanosti žitelja ta dva grada jer to će biti najveća zahvalnost braniteljima koji su položili živote u obrani Jajca i njihova žrtva neće biti uzaludna – napomenuo je Ivica Kirin.

Tijekom proslave u Jajcu održan je i mimohod sudionika obljetnice ulicama grada Jajca te sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a događaj je završio Svečanom akademijom i druženjem sudionika obljetnice na glavnom trgu u Jajcu.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content