Položen kamen temeljac: U Našicama započela izgradnja Centra za starije i nemoćne osobe

Gradonačelnik Krešimir Kašuba danas (petak) je položio vremensku kapsulu u temelje budućeg Centra za starije i nemoćne osobe čime je i službeno započela njegova izgradnja. Istaknuo je kako je riječ o modernom objektu koji će se prostirati na površini od četiri tisuće kvadrata.

– Imat će 127 ležajeva namijenjenih smještaju III. i IV. skupine funkcionalno ovisnih osoba, između ostaloga i osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Uz mogućnost poludnevnog i cjelodnevnog boravka, pružat će i izvaninstitucionalne usluge – pomoć u kući. Kako bi zadovoljio potrebe korisnika, u Centru je predviđeno zapošljavanje 85 djelatnika različitih profesija – rekao je gradonačelnik i zahvalio tadašnjem županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji, partneru projekta, na suradnji kod njegovog nominiranja.

Ivan Vidiš državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, rekao je kako je ovo jedan od 18 centara koji se grade u Republici Hrvatskoj i predstavljaju jedno od najvećih ulaganja u infrastrukturu za starije osobe, vrijedno oko 159 milijuna eura.

– Važno je da se skrb za starije i nemoćne odvija u lokalnim zajednicama, najbliže njihovim domovima. Sami smještajni kapaciteti ovakvih centara predviđeni su za osobe koje adekvatnu skrb ne mogu dobiti u svom domu i koje trebaju pomoć drugih osoba – izjavila je Nataša Tramišak saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Kako je istaknuo obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, na području Osječko-baranjske županije ima 39 pružatelja usluga smještaja za starije osobe ukupnog kapaciteta 1875 ležajeva, od čega su tri domovi kojima je osnivač Županija, kapaciteta 795 mjesta.

– Trenutno imamo 3535 zahtjeva za smještaj u domove za starije. S druge strane ide se na smanjivanje broja usluga u instituciji i to je razlog što u ovom Centru u Našicama imamo i izvaninstitucionalne usluge. – rekao je Lukić i dodao kako je, prema rezultatima istraživanja rađenog prije godinu i pol dana među osobama koje su podnijele zahtjev za smještaj u ustanovu, njih više od 50 % izjavilo da ne bi išlo u ustanovu ako bi u svom domu dobilo adekvatnu pomoć.

Početku radova bio je nazočan i zastupnik u EU parlamentu Karlo Ressler:

– Ovo je jedan od onih projekata koji posebno pružaju zadovoljstvo zbog toga što u politici općenito, ali i poslu europskog zastupnika pogotovo, konkretni rezultati rada dolaze s vremenskim odmakom. Prošlo je dosta vremena od kada smo 2020. podnosili amandmane kako bismo nacionalne planove oporavka i otpornosti učinili što fleksibilnijim, kako bismo otvorili mogućnosti i za ovakve poslove. Na to je nadograđena nacionalna razina osmišljavanja programa koji je na kraju omogućio da se i ovaj Centar sufinancira sa 6,1 milijun eura bespovratnih europskih sredstava što je nešto bez čega projekt ne bi bio moguć. – izjavio je Ressler.

Početku radova bili su nazočni dožupan Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar, predstavnici projektanta i izvođača te brojni drugi gosti. Nakon polaganja vremenske kapsule početak radova blagoslovio je fra Tomislav Faletar.

(nasice.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content