Osijek ponovno trči za nestalu djecu: Prijave za utrku “Find me 2024.” u tijeku, a očekuje vas i bogat cjelodnevni program za cijelu obitelj

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uz pokroviteljstvo grada Osijeka ponovno organizira utrku “Find Me 2024”, koja će se održati u nedjelju, 29. rujna 2024., na lijevoj obali Drave, s početkom u 10:00 sati. Utrka ima cilj podizanja svijesti o problemu nestale djece, a svi sudionici pozvani su da zajedničkim snagama simbolično pretrče, prohodaju ili pređu 2374 kilometra – jedan za svaki nestanak djeteta prijavljen tijekom prošle godine u Hrvatskoj.

Prema podacima MUP-a, tijekom 2023. zabilježeno je 368 udaljenja djece iz obiteljskog doma. Većinom se iz obiteljskog doma udaljuju djeca starija od 14 godina (295), no zabrinjava i velik broj djece mlađe dobi (73). Zabrinjava podatak da je u 15 slučajeva za vrijeme bijega nad djetetom počinjeno kazneno djelo i to u pet slučaja seksualni delikti. Protekle godine bijegovi iz ustanova dosegli su brojku od 2006, što je povećanje za 67,4 % u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je zabilježeno 2374 nestanaka djece.

Cilj utrke je skrenuti pozornost građana i javnosti na nestanke djece iz obiteljskog doma i ustanova te osvijestiti uzroke nestanka u različitim okolnostima. Također, želja je ukazati na koji način obitelji i bližnji nestale djece mogu potražiti pomoć i podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u tim situacijama.

UTRKA 2023 min Custom

Prijave su u tijeku, interes je velik

Na utrku su dobrodošli svi građani, bez obzira na dob i razinu fizičke kondicije – od najmlađih do najstarijih. Prijave su moguće putem online obrasca ovdje i na licu mjesta na dan utrke od 08:30 sati.

“Ove godine osim same utrke pripremamo raznovrstan i zabavan program prilagođen svim uzrastima. Nakon završetka utrke želimo da se djeca i roditelji, veliki i mali Osječani zabave na atraktivnim napuhancima i igrama na otvorenom, da izraze svoju kreativnost u oslikavanju platna, da sudjeluju u olimpijadi starih športova koju ćemo organizirati uz podršku Unikoma i da posljednju nedjelju u rujnu provedu aktivno u okruženju svojih najmilijih. Veselimo se svemu jer već sad bilježimo više od 200 prijava!”, kažu organizatori iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji su i ove godine pripremili majice i vrećice iznenađenja sa osvježenjima za sudionike, ovoga puta u većem broju nego prošle godine.

“Prošle godine ostali smo zatečeni brojem ljudi koji se odazvao. To nam je ove godine bio veliki motivator da obogatimo program i pripremimo veći broj vrećica iznenađenja. Ne želimo nikoga iznevjeriti i veselimo se svakome tko s nama želi dizati svijest o problematici nestale djece”, dodaju iz organizacije koja je voditelj Nacionalnog pozivnog centra za nestalu djecu putem broja 116 000.

SDIM8129 Custom

Anonimna anketa o pozivnom centru za nestalu djecu

Uoči događaja, Centar poziva sve na sudjelovanje u anonimnoj anketi koja je osmišljena kako bi se prikupile informacije o svjesnosti i iskustvima građana u vezi s radom pozivnog centra za nestalu djecu i liniji 116 000. Anketa je dio šire inicijative za poboljšanje usluga i podrške koje Centar pruža obiteljima suočenim s problemom nestanaka djece.

Podizanje svijesti o važnoj temi

Cilj utrke “Find Me 2024” nije samo promicanje rekreacije, već i jačanje svijesti o problemu nestanaka djece iz obiteljskih domova i ustanova, te o uzrocima i posljedicama tih nestanaka. Česti uzrok tih nestanaka su svojevoljno udaljavanje iz ustanove ili obiteljskog doma, u čijoj su pozadini nerijetko nasilje u obitelji i obiteljski problemi, nezadovoljavajuć akademski uspjeh, ljubavni problemi, ovisnosti i slično.

Organizatori očekuju još veći broj sudionika nego prošle godine, te pozivaju sve građane da se pridruže ovoj važnoj inicijativi i pomognu podići svijest o sigurnosti djece.

UTRKA2023 min Custom

(cnzd.org)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content