Za tri dana poskupljuju tehnički pregledi: Evo koliko će vas sada koštati

Nakon najave poskupljenja u kolovozu, stigla je i službena potvrda – visina naknade tehničkih pregleda poskupljuje od 17. rujna, prenosi Večernji list.

Naime, neće svima cijena tehničkog pregleda biti ista – nije bila ni dosad jer cijena tehničkih pregleda varira o nizu faktora: veličini vozila, vrsti, pogonu… No, bitno je znati da ćemo od utorka tehnički pregled platiti i do 15 posto više nego prethodne godine.

Iako zvuči drastično, bilo je i većih poskupljenja u ukupnim troškovima posjedovanja automobila. Kako će se konkretno ovo poskupljenje odraziti na džepove vozača, može se vidjeti na primjeru dizelskog Volkswagen Golfa VII 1,6 TDI, gradskog hibrida Suzuki Swifta s 83 konjske snage i nešto snažnijeg kompaktnog SUV modela Nissan Qashqaija, od 150 konja. Naravno, bitna je i kilometraža pa za potrebe izračuna pretpostavimo da svaki od ovih automobila godišnje prijeđe do 10 tisuća kilometara.

Prije poskupljenja trošak tehničkog pregleda i registracije za navedeni VW Golf iznosio je 117,65 eura. Prihvaćanjem odluke o poskupljenju naknada je za njega porasla na 127,64 eura. Razlika je to, dakle, od 9,99 eura. Vlasnik dizelskog Nissan Qashqaija od 150 KS tehnički će pregled od utorka platiti 141,17 eura, dok on za hibridni Suzuki Swift s 83 KS iznosi 153,56 eura. No, Swift je mlađi pa se za njega u ukupne troškove registracije još uvijek uračunava i 46,45 eura poreza na cestovna motorna vozila, kojega ne plaćaju vlasnici automobila starijih od deset godina.

Uzmemo li u obzir da se naknade nisu mijenjale deset godina, nekakav rast cijena bio je očekivan. No, ipak, valja se sjetiti i da je do 2018. Bilo moguće proces produljenja vozačke dozvole obaviti i u MUP-u, gdje je bio jeftiniji.

Zadnjih šest godina sve poslove vezane uz registraciju vozila vozači mogu obaviti samo u Stanicama za tehnički pregled vozila. Obaviti sve na jednom mjestu jest praktičnije i jednostavnije, no, kazali smo već, nije i jeftinije.

Dakle, od utorka računajte na veće cijene tehničkog pregleda. Tako će se on za osobni automobil s benzinskim pogonom plaćati 23,36 eura umjesto dosadašnjih 20,25 eura. Uz obračun PDV-a to je 29,2 eura umjesto 25,3 eura, odnosno 3,9 eura više ili 15,4 posto više. Tehnički pregled za moped i motocikl poskupljuje na 17,73 eura s dosadašnjih 15,3 eura, uz PDV.

Eko test za osobni automobil s benzinskim pogonom dosad je s PDV-om koštao 16,51 eura, a po novim cijenama bit će 19,06 eura. Za dizelski osobni automobil eko test je stajao 17,01 eura, a nova je cijena 19,63 eura. Poslovi koji prethode registraciji i produženju važenja prometne dozvole dosad su koštali 7,65 eura, a prema novom prijedlogu plaćat će se 8,82 eura.

Naplata propisanih obveza umjesto umjesto 2,86 bit će 3,3 eura, a kako se u redovnom produženju naplaćuju dvije obveze, poskupljenje za tu stavku iznosit će oko jedan euro. Usluga ovjere prometne dozvole koja se dosad plaćala 7,65 eura, sad će biti 8,82 eura.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content