HSPD održao pressicu: Iznijeli nezadovoljstvo načinom provođenja projekta “Grad koji diše”

Vijećnik Gradskog vijeća Grada Virovitice i predsjednik Hrvatske stranke pravne države (HSPD) mr. Siniša Prpić u pratnji stranačkih kolega održao je danas (četvrtak) konferenciju za medije na spojnoj cesti Gajeva-Vinkovačka u Virovitici, uz koju su zasađene sadnice drveća u okviru projekta “Grad koji diše”, a koji je bio i tema pressice.

Prpić je na pressici govorio o onome što ih smeta vezano uz sam projekt, a koji provodi Grad Virovitica, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podsjećamo, riječ je o projektu vrijednom 443.646 eura, koji Fond sufinancira u iznosu od 80 posto, dok razliku podmiruje Grad Virovitica iz svog proračuna.  U okviru projekta, kojemu je cilj provesti mjere prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata, bit će posađeno više od 1300 stabala kroz nove drvorede diljem Virovitice i prigradskih naselja. Projektom će se osigurati veće zelene površine i smanjenje emisije CO2. Sadnice su nabavljene u okviru Javne nabave, a projekt se provodi u fazama.

Prpić, inače magistar šumarstva, kritizirao je projekt rekavši kako je riječ o pravoj farsi.

-Ovaj projekt sadnje što listopadnog, što drveća četinjača, težak je 480 000 eura. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti u iznosu od 70 posto, što je oko 330 000 eura, dok ostalo financira Grad Virovitica.  

Imamo situacije da se sadi nešto više od 1300 sadnica. Ne treba biti veliki matematičar da se izračuna i da dođemo do komadnog broja, koliko ta jedna sadnica košta. Košta, naime, 365 eura. Moram odmah reći da je to mirovina svakog četvrtog stanovnika Hrvatske.

Foto 3 5

Ono što je jako interesantno, mi smo došli do imena izvođača radova. Izvođač radova je Vodogradnja iz Varaždina, kojoj je vlasnik tvrtka Radnik Križevci, a koja je bila najveći donator HDZ-a u prošloj godini – istaknuo je Prpić.

MOGLI SADITI GRAĐANI I ŠKOLARCI 

Novinarima pritom nije dokumentirao svoju izjavu, odnosno nije predočio cjenik sadnica o kojima govori, kao ni iznos koji je do sada plaćen izvođaču radova. Nije bilo govora niti o sustavu javne nabave…

Kritiku je, nadalje, uz samu cijenu, uputio i na način sadnje drveća. Predložio je da se  cijena sadnje mogla smanjiti tako da se prilika pruži građanima koji bi se sami uključili u sadnju.  

-Ako kažemo da ova sadnica vrijedi 100 ili 150 eura, gdje je onih ostalih 200 eura? Čovjek mora postaviti to pitanje. Mislimo kako se sadnja mogla riješiti drugačije. Svatko od nas zna nekoga tko bi mogao posaditi to jedno drvo. Evo, moj ćaća, umirovljenik, bi se nudio da posadi jedno drvo. Odnosno imamo šumarsku školu u Virovitici, (Tehnička škola, smjer šumarski tehničar, op.a.), gdje se moglo tu djecu angažirati, mlade ljude da oni nešto odrade, da se plati školi da ostane za laptop, kompjuter, za ljude iz gimnazije – rekao je Prpić.

Foto 2 8

Govoreći o ovom projektu, prisjetio se projekta obnove Gradskog parka. Pritom nije birao riječi.   

-Prisjetimo se, prije samo par godina, 2019. godine, u centru grada posjećen je stoljetni park. Danas imamo pokušaj sanacije te nastale štete. Mene ovo podsjeća kao kada nasilnik dođe pa siluje ženu pa onda netom iza toga je zove na kavu. Dakle, prestrašna je ovo stvar – smatra Prpić.

Na novinarsko pitanje što bi on kao stručnjak za šumarstvo napravio vezano uz temu pressice i klimatske promjene, odgovorio je kako je te iste godine, kada se rušio park, upozoravao gradonačelnika “da ne čini ekocid tako žestoko”.

-Temperatura, što ste mogli osjetiti posljednjih godina, podiže se u samom središtu grada 10 do 15 stupnjeva, a pričati o kisiku, odnosno manjoj količini kisika te o manjoj sposobnosti apsorpcije ugljičnog dioksida, što tu uopće imamo govoriti. Kroz nešto, što se nekoć zvalo stoljetni park, naši penzioneri lagano su se provlačili sa svojim kolicima i odlazili kućama, a sada, na ovom betonu, sve češće će se rušiti i sve češće se mogu očekivati intervencije hitne pomoći – zaključuje Prpić.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content