“Zaželi pomoć – ostvari pomoć” u Kloštru Podravskom: Kako projekt pomaže korisnicima i pružateljima usluga

Projekt „Zaželi pomoć – ostvari pomoć“ u Kloštru Podravskom predstavlja važan korak u pružanju pomoći starijim osobama i nezaposlenim ženama, omogućujući im bolju kvalitetu života i priliku za rad. U njegovoj četvrtoj fazi, koja je trenutno u tijeku, zaposleno je 20 žena koje svakodnevno pomažu 125 korisnika.

Marica Perički (77) je jedan od korisnika programa i vrlo je zadovoljna uslugom koju prima. Kao invalid, Marica se suočava s brojnim teškoćama, uključujući nemogućnost odlaska u trgovinu. 

– Gospođa Zrinka koja mi pomaže je nevjerojatna. Svaki put kad trebam pomoć, ona je tu za mene. Puno mi znači što mi donosi namirnice i priprema obroke. Ponekad nemam nikoga s kim bih razgovarala cijeli dan, i onda mi njezina posjeta puno znači. Poznajem je već dugo i mogu reći da je prava podrška u mom životu – istaknula je baka Marica.

20240909 1021140

Zrinka Šipek je u programu od njegovog početka i radila je u trgovini prije nego je ostala bez posla. Nakon što je imala više od 50 godina, prijavila se na program i sada je zadovoljna što može raditi i pružati pomoć starijim osobama.

– Nakon što sam ostala bez posla, bilo mi je teško pronaći novi. Ovaj program mi je omogućio da nastavim raditi i biti od pomoći ljudima kojima je stvarno potrebna pomoć. Iako je bilo izazovno na početku, sada uživam u svom radu i zadovoljna sam što mogu pružiti podršku korisnicima. Puno mi znači što mogu raditi i imati stabilan prihod – rekla nam je Z. Šipek.

20240909 100615

Jasna Križanić je također počela raditi u programu od početka i opisuje kako je prvih nekoliko mjeseci bilo izazovno. Ipak, s vremenom su se ona i korisnici navikli jedni na druge. 

– Svi smo se trebali prilagoditi jedni drugima, a na početku je bilo teško. Ali sada smo se uhodali i zadovoljna sam što mogu pomoći korisnicima u njihovim svakodnevnim potrebama. Pomognem im s obrocima, čišćenjem, a i društvo koje im pružam čini ih sretnima. Ovo je za mene prilika za rad u kojoj mogu biti od koristi, a istovremeno se brinuti za vlastiti prihod i staž – kaže nam J. Križanić.

Svjetlana Čupen je voditelj projekta i brine o rasporedu žena i administraciji. Ona se fokusira na pravdanje projekta, kontrolu troškova i osiguranje da se sve aktivnosti pravilno provode. 

– Ovaj projekt ima veliki značaj za zajednicu. Osiguranje da žene koje su teško zapošljive imaju priliku za rad, dok istovremeno pružaju podršku starijim osobama, izuzetno je važno. Pratimo troškove, raspoređujemo zadatke i osiguravamo da svi korisnici dobiju potrebnu pomoć. Zadovoljni smo rezultatom i trudimo se pružiti najbolju moguću uslugu kako bismo pomogli svim uključenim stranama – objašnjava.

20240909 1016130

Projekt „Zaželi pomoć – ostvari pomoć“ značajno doprinosi poboljšanju kvalitete života starijih osoba i pruža priliku za zapošljavanje ženama koje su teško zapošljive. Svjedočanstva korisnika i zaposlenika otkrivaju kako ovaj projekt mijenja živote i doprinosi zajednici. Nastavak programa i dalje će pružati vrijednu pomoć i podršku, osiguravajući bolju budućnost za sve uključene.

Prijavitelj ovog važnog projekta je Općina Kloštar Podravski, ukupna vrijednost je 960.000,00 eura, a glavna aktivnost projekta uključuje pružanje usluge potpore i podrške uz nabavu i podjelu paketa potrepština. Ovo obuhvaća zapošljavanje pružatelja usluga, praćenje i kontrolu izvršenih usluga, nabavu paketa, komunikaciju i vidljivost, te upravljanje projektom i administraciju.

Cilj projekta je pružiti uslugu potpore i podrške u svakodnevnom životu za minimalno 120 osoba ciljne skupine, uključujući starije osobe i osobe s invaliditetom. Projekt teži povećanju socijalne uključenosti i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina kroz osiguranje dugotrajne skrbi.

Projektom je predviđeno zapošljavanje 20 osoba-gerontodomaćica i jednog projektnog asistenta. Vrijeme trajanja projekta je 36 mjeseci, od čega su 32 mjeseca posvećena zaposlenim osobama i uključivanju korisnika, dok je ostatak vremena predviđen za pripremu i završetak projekta.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content