Svečano otvorena novoobnovljena Područna škola u Okrugljači: Modernizacija donosi nove obrazovne standarde

U Okrugljači je danas (ponedjeljak) svečano otvorena novoobnovljena Područna škola, koja je prošla kroz sveobuhvatnu energetsku obnovu. Projektom je značajno poboljšana toplinska zaštita vanjske ovojnice zgrade, a rasvjetna tijela su zamijenjena modernom LED rasvjetom. Stari plinski kotlovi zamijenjeni su dizalicama topline, a instalirane su i fotonaponske elektrane, što će doprinijeti značajnom smanjenju utroška energije i štetnih emisija CO2. Uz to, izgrađena je i rampa koja omogućava kvalitetniji pristup osobama s invaliditetom.

Škola, koja je prvotno izgrađena 1968. godine, sada je energetski učinkovitija, s procijenjenom uštedom energije većom od 65 posto. Ukupna vrijednost investicije iznosi 180.000 eura, od čega je 120.000 eura osigurano od strane Virovitičko-podravske županije, a 60.000 eura kroz Ministarstvo regionalnog razvoja, za energetsku obnovu.

okrugljaca skola 10 1

Na svečanosti otvaranja sudjelovali su brojni uzvanici među kojima i saborska zastupnica Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Martina Bunić, ravnatelji škola s područja VPŽ, djelatnici škole, roditelji i učenici, koji su s oduševljenjem dočekali povratak u moderniziranu zgradu.
Svečanost otvorenja svojim su nastupima uveličali učenici Područnih škola Okrugljača i Bušetina, te zbor OŠ August Cesarec Špišić Bukovica, a dobrodošlicu je svima poželjela ravnateljica OŠ August Cesarec Špišić Bukovica Ivana Simeunović.

okrugljaca skola 15 1

– Iznimno mi je drago što se, nakon pola godine intenzivnih radova, nalazimo na pragu sada neprepoznatljive stare ljepotice. Danas otvaramo njena vrata i predajemo je našim učenicima. Posebno mi je značajno jer sam upravo ovdje prije 20 godina započela svoj rad u školi, u ovom mirnom kraju uz Dravu. Ovdje smo zajedno učili, smijali se, plakali i dijelili lijepe i teške trenutke. Oduvijek smo bili kao mala obitelj, koja je sada dobila školu u novom ruhu, i vjerujem da će biti još uspješniji – rekla je ravnateljica te zahvalila svima koji su omogućili obnovu ove škole, osobito saborskim zastupnicima Josipu Đakiću i Vesni Bedeković, županu Igoru Androviću sa suradnicima, te načelniku Hrvoju Mileru.

Koliko je ovaj projekt važan za učenike, lokalnu zajednicu i širu županiju, istaknuo je načelnik Hrvoje Miler.

okrugljaca skola 37

– Nije prošlo ni godinu dana otkako smo započeli obnovu stare škole, a danas ona blista kao moderna, funkcionalna i lijepa zgrada na ponos cijeloj općini i županiji. Ovaj projekt, uz podršku naših političara, najzaslužniji su naši učenici za koje smo radili kako bi konačno dobili školu kakvu zaslužuju. Posebnu zahvalnost dugujemo županu Androviću, saborskim zastupnicima Vesni Bedeković i Josipu Đakiću, te svim djelatnicima, projektantima i izvođačima. Ova škola simbolizira našu posvećenost budućnosti djece, njihovom obrazovanju i zadržavanju mladih u našem kraju, čime doprinosimo razvoju naše općine, županije i cijele Hrvatske. Investicija u školu nije samo projekt; ona je naš način da pružimo našim mladima ono što zaslužuju i da ih pripremimo za uspjeh u budućnosti – rekao je H. Miler.

Saborska zastupnica Vesna Bedeković izrazila je svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom važnom trenutku.

okrugljaca skola 53

– Danas sudjelujemo u radosnom otvaranju Područne škole u Okrugljači, posljednje od pet škola Osnovne škole Augusta Cesarca u Špišić Bukovici koje su obnovljene. Čestitam ravnateljici i svim suradnicima na uspjehu. Osnovna škola Augusta Cesarca jedna je od 60 škola u Hrvatskoj uključena u eksperimentalni program cjelodnevne škole. Tri četvrtine sredstava za obnovu osigurala je Virovitičko-podravska županija, dok je ostatak financiran od strane Ministarstva regionalnog razvoja. Županija već dugi niz godina značajno ulaže u obrazovanje, prepoznajući njegov ključni značaj za razvoj suvremenog društva – rekla je V. Bedeković te istaknula kako ju kao prosvjetara, svaki početak školske godine ispunjava radošću vidjeti učenike i učitelje kako se spremaju za nove izazove, prijateljstva i spoznaje.

Župan Igor Andrović ovom je prilikom naglasio važnost ovog projekta, koji predstavlja značajan korak u modernizaciji obrazovnih uvjeta u manjim zajednicama.

okrugljaca skola 63

– Prvi dan školske godine odlučili smo obilježiti otvaranjem rekonstruirane Područne škole u Okrugljači, koja je prije bila stvarno dotrajala. Zahvaljujući sredstvima Virovitičko-podravske županije i Ministarstva regionalnog razvoja, uspjeli smo obnoviti ovu školu i osigurati uvjete koji su ravni onima u gradskim školama. Iako smo mogli biti na otvaranju veće škole, željeli smo pokazati da nam je jednako stalo do svih učenika, bez obzira na veličinu škole. Ovo je 51. škola koju smo obnovili ili izgradili novu, a u ukupnom broju od 74 škole koje imamo kao osnivači, uključujući srednje, osnovne matične i područne škole – rekao je župan Andrović.

Dugogodišnju predanost ulaganjima u obrazovanje i važnost osiguravanja jednakih uvjeta za sve učenike u županiji istaknula je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Martina Bunić.

okrugljaca skola 17 1

– Nastavljamo ulagati u obrazovanje, jer vjerujemo da je ono ključno. Svake godine obnavljamo ili gradimo novu područnu školu kako bismo osigurali jednake uvjete za sve učenike. Osnovna škola Okrugljača je posljednja u nizu. Iako je škola za samo četiri učenika, želimo da svi učenici imaju jednake uvjete u svom mjestu, bez potrebe za dugim putovanjima. Nadamo se da će ova škola ostati puna i da će nastaviti služiti zajednici – rekla je M. Bunić.

Novi prostor škole blagoslovio je velečasni Karlo Topalović iz Župe sv. Ivana Krstitelja Špišić Bukovica. On je izrekao molitvu za blagoslov učenika, nastavnika i svih koji će koristiti ovu moderniziranu zgradu. Ova molitva označava duhovni početak novog poglavlja u obrazovnom životu zajednice, dodajući poseban značaj svečanom činu otvaranja.

okrugljaca skola 75

Nakon svečanog otvaranja novoobnovljene Područne škole u Okrugljači, učenici su s velikim oduševljenjem podijelili svoje dojmove o novom izgledu i uvjetima u školi. Njihovo veselje i uzbuđenje bilo je očito dok su pričali o svojim prvim dojmovima, ističući kako jedva čekaju započeti s učenjem u novim prostorijama.

– Bio sam oduševljen kad sam ušao u školu, sve je jako lijepo. Jedva čekam krenuti učiti i pisati – rekao je Luka, učenik 4. razreda, uzbuđen zbog povratka u obnovljenu školu. Sve ga je oduševilo, toliko da nije mogao izdvojiti što mu se najviše sviđa.

okrugljaca skola 85

– Nova škola je prelijepa. Najviše mi se sviđaju police i pametna ploča. Imamo i mikroskop, neke igračke i stol za crtanje – rekla je Gabriela, učenica 2. razreda, s oduševljenjem pričajući o novim stvarima u školi koje su je posebno impresionirale.

Oduševljenje nije mogla sakriti niti učiteljica Monika Ružić.

– Za mene, ovo je velika promjena i nevjerojatno sam uzbuđena. Škola je sada neprepoznatljiva u odnosu na onu staru zgradu koja je bila derutna, oronula i nefunkcionalna. Kroz transformaciju smo prešli od drvenih podova i stropova od trske, do moderne škole 21. stoljeća. Uz mene, dolazi još četvero kolega koji predaju predmetnu nastavu, a imamo ukupno četiri učenika u tri razreda – drugom, trećem i četvrtom. Nova zgrada ne samo da nam je donijela veselje, već i rješenja za mnoge probleme koje smo imali, posebno sanitarne uvjete koji su bili jako devastirani – izjavila je učiteljica, koja se raduje novom početku s učenicima Gabrielom, Lukom, Vedranom i Aleksandrom.

okrugljaca skola 65

Obnovljena Područna škola u Okrugljači sada pruža suvremene obrazovne uvjete koji odražavaju dugogodišnji trud i posvećenost lokalne zajednice. Sa svojom energetski učinkovitošću i modernim nastavnim sredstvima, škola je spremna pružiti visoku razinu obrazovanja svim učenicima, bez obzira na njihov mali broj. Ova obnova predstavlja značajan korak naprijed u osiguravanju ravnoteže obrazovnih mogućnosti, neovisno o veličini škole ili udaljenosti.

(icv.hr, žđl, Foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content