Istrčali 86 kilometara za heroje: Ovogodišnji ultramaraton od Kladara do Stare Jošave spojio istok i zapad županije

U povodu Dana Virovitičko-podravske županije, Udruga maratonaca “Glasnici istine” VPŽ, organizirala je 11. memorijalni ultramaraton “Kroz Virovitičko-podravsku županiju” u kojem je svaki pretrčani kilometar i ovoga puta bio posvećen svim poginulim i nestalim braniteljima koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku.

Ovaj ultramaraton održava se pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i župana Igora Androvića koji se i ove godine pridružio ultramaratoncima kako bi istrčao zahtjevnu dionicu od 30 kilometara. Uz župana, okupilo se oko 25 trkača, među kojima je i saborska zastupnica Vesna Bedekovića, kao i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac te virovitički rekreativci i članovi Udruge maratonaca „Glasnici istine“.

Start ovog velikog izazova, dugog 86 kilometara, bio je u Kladarama gdje je ultramaratonce pozdravio predsjednik Udruge “Glasnici istine” VPŽ Pavo Tutenov.

– Trčanjem odajemo počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Republici Hrvatskoj, tako da ćemo kroz ovu rutu na svakom spomen-obilježju simbolično upaliti svijeće za sve njih i odati dužnu počast – rekao je predsjednik Pavo T.

Pozdravio ih je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je ove godine istrčao dionicu od Kladara do Suhopolja.

– Drago mi je da “Glasnici istine” i ove godine organiziraju ultramaraton, a sve u sjećanje na hrabre hrvatske branitelje, na sve one koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Pripreme su bile, između ostalog, i “Mrka trka” koja je bila prošli vikend, a kad je ovakvo društvo i dobra ekipa, onda ništa nije teško – rekao je župan Andrović.

Dio dionice, odnosno prvi pozdravni kilometar, tradicionalno je istrčala i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

– Ove godine, kao i prethodnih, sudjelujem u memorijalnom ultramaratonu, sada već 11. po redu. Zahvaljujem našim maratoncima na pozivu i prilici da s njima pretrčim prvi kilometar. “Glasnici istine”, ne samo kroz ovaj maraton već i kroz sve maratone diljem Hrvatske, prenose istinu o Domovinskom ratu, što je jedna od najvećih vrijednosti koju trebamo nastaviti prenositi na mlađe generacije – rekla je Vesna B.

Ultramaratonci na ovaj način spajaju istok i zapad Virovitičko-podravske županije, od Kladara do Stare Jošave, čuvajući pritom istinu o Domovinskom ratu i svim žrtvama koje su pale za slobodnu Hrvatsku…

Prva stanica bila je u Špišić Bukovici gdje su se ultramaratonci osvježili i predahnuli, a potom su kod spomen obilježja poginulim braniteljima zapalili svijeće te tako odali počast. Ovdje su ih dočekali zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Špišić Bukovica Ivan Vuković.

20240907_102102

Ultramaraton je nastavljen kroz županiju, a sudionici su počast odali i u Suhopolju, gdje ih je dočekao načelnik općine Goran Doležal. Potom su nastavili prema Sladojevcima i Slatini, a dočekali su ih zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, kao i Novoj Bukovici.

Na cilju, najistočnijem dijelu županije, u Staroj Jošavi dočekali su ih gradonačelnik Orahovice Saša Rister i predstavnici braniteljskih udruga. Predsjednik Udruge “Glasnici istine” Pavo Tutenov zahvalio je trkačima i svima koji su podržali ultramaraton. Gradonačelnik Saša Rister Rister zahvalio je trkačima i pohvalio “Glasnike istine” za njihov predan rad i organizaciju važnih memorijalnih utrka.

Ultramarton-kroz-zupaniju-docek-Stara-Josava-1

Ultramaraton “Kroz Virovitičko-podravsku županiju” još jednom je pokazao snagu zajedništva i ustrajnost u očuvanju sjećanja na hrvatske branitelje. Ovaj događaj ne samo da povezuje ljude i mjesta kroz sporte aktivnosti, već i prenosi istinu o Domovinskom ratu, osiguravajući da se žrtve nikada ne zaborave. “Glasnici istine” svojim predanim radom nastavljaju održavati ovu vrijednu tradiciju, povezujući prošlost s budućim generacijama.

(icv.hr, ib, žđl, adf, vg; Foto: A. Zeko, Ž. Đaković Leš, M. Šolc, V. Grgurić, K. Toplak, D. Bažulić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content