Vlada predstavila novi paket mjera: Evo koliko ćemo plaćati struju i plin, a koliko će dobiti umirovljenici i branitelji

Nakon ranijih najava, Vlada je danas (petak) konačno predstavila novi, sedmi paket mjera kojim se žele zaštititi kućanstva i gospodarstva od rasta cijena. Novi paket mjera prvenstveno se odnosi na regulaciju cijena energenata, s obzirom da je HERA ranije potvrdila kako bi prema trenutnom izračunu građani ove zime trebali plaćati i do 30 posto skuplji plin, prenosi Poslovni dnevnik.

Na početku sjednice Vlade premijer Plenković je poručio kako je inflacija u kolovozu iznosila 1,8 posto, što treba biti gledati u kontekstu realnog rasta BDP-a od 3,3 posto u drugom kvartalu, dodao je Plenković. Paket mjera koji se danas predstavlja je sedmi u nizu, a vrijednost je 248 milijuna eura.

– Prioritet je zadržati nisu cijenu energenata, na tome smo radili zadnje dvije godine, ali i pomoći malim i velikim poduzetnicima, kao i vladinom i nevladinom sektorom kako bismo prošli kroz krizu sa što manje poteškoća. Drugi prioritet je pomoći najranjivijima kojima kriza utječe na životni standard – poručio je, dodajući kako su svi koalicijski partneri dali podršku ovom paketu.

Ograničavanje cijena plina i struje trebalo bi vrijediti idućih šest mjeseci, odnosno do 31. ožujka 2025. godine.

Foto 1 Foto 2 Foto 3

Nakon predstavljanja mjera vezanih uz cijene struje i plina, Plenković je naveo kako će i 88.500 osoba u statusu ugroženog kupca ima pravo na podmirivanje troškova struje, plina ili toplinske energije. Navedeno je i tko ima status ugroženog kupca. Mjesečna naknada za njih će iznositi 70 eura.

Foto 4

Uz to, mjesečnu će naknadu dobivati i pružatelji socijalnih usluga koja je namijenjena udomiteljskim obiteljima, korisnicima koji se prvi put javljaju na mjeru te pružateljima socijalnih usluga smještaja, navodi Večernji list.

Foto 5

Što se tiče umirovljenika, naknadu će dobiti svi koji imaju mirovinu do 840 eura. Najveći iznos će dobiti oni s najnižim mirovinama, 160 eura naknade, dok će najmanja naknada iznositi 60 eura.

Foto 6

Plenković je poručio kako je dosadašnjih osam paketa mjera usmjerenih prema umirovljenicima iznosio ukupno 537 milijuna eura. Rast mirovina, nadaju se u vladi, očekuje se za 30 posto te da prosjek mirovina bude 750 eura. Uz to, planira se promjena i načina usklađivanja mirovina prema rotacijskoj formuli 85-15. Ovaj paket mjera usmjeren je i prema studentima, kako studentska prehrana ne bi poskupjela. “Spriječeno je poskupljenje studentske prehrane za 20 posto u 25 gradova gdje je osigurana usluga prehrane”.

Foto 7Foto 8Foto 9

(poslovni.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content