U Našicama ekipe iz čak 30 država: Posjetili smo lokacije na kojima se održava 24. Svjetsko prvenstvo u lovu šarana i amura

Grad Našice prvi je hrvatski grad domaćin 24. Svjetskog prvenstva u lovu šarana i amura koje se održava na jezeru Lapovac u Našicama i jezeru Šandor u obližnjem naselju Lila.

Nakon svečanog otvaranja, jučer (srijeda) je bio prvi dan kada su svoj šaranski pribor postavile ekipe iz 30 država sa četiri kontinenta, a svaka država ima tri ekipe po dva natjecatelja u svakoj.

Jedan od favorita natjecanja je zasigurno i ekipa Hrvatske koju čine prvaci svijeta u 2022. godini Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević iz Donjih Andrijevaca, a uz njih su i Mislav Belančić i Denis Novosel iz Triblja te Ivan Milković i Dino Mandić iz Požege.

Ribolovci se natječu u tri sektora, sektor A na jezeru Lapovac, a sektori B i C na jezeru Šandor. Natjecanje traje neprekidno 72 sata, a ocjenjuje se težina ulovljenog šarana i amura. Sve to odvija se pod budnim nadzorom internacionalnih sudaca, a riba se, pošto je ulovljena, nakon vaganja odmah vraća u vodu.

Predsjednik Hrvatskog ribolovnog saveza Vladimir Sever tom je prigodom istakao zadovoljstvo što se svjetsko prvenstvo u lovu šarana i amura konačno održava i u Hrvatskoj.

-Zahvalni smo svima onima koji su tome pridonijeli, posebno vrijednim našičkim ribolovcima koji se brinu o ova dva jezera na kojima se održava natjecanje. Lov šarana i amura po sistemu “Catch and Release” već izvjesno vrijeme je najpopularnii način ribolova koji pruža mogućnost ulova velike plemenite ribe, u ovom slučaju šarana i amura, ali i očuvanja ribljeg fonda, pošto se ulovljena riba obavezno vraća natrag u vodu. Jezera Lapovac i Šandor obiluju velikim primjercima šarana i amura, tako da vjerujem da će ovo natjecanje na mnoge ribolovce s četiri kontinenta ostaviti dobar utisak, te da će u budućnosti još koji put navratiti ovdje na šaranski ribolov – rekao je tom prigodom Vladimir Sever.

Ponos što su Našice prvi hrvatski grad u kojemu se odvija ovakvo svjetsko prvenstvo nije sakrio ni gradonačelnik Krešimir Kašuba.

-Ovo je izrazita čast i zadovoljstvo. Znamo da Našice imaju potrebnih potencijala za bavljenje ribolovom, posebice šaranskim ribolovom, a i vrlo aktivnu ribolovnu udrugu ŠUD Našice koja se više puta pokazala kao perjanica ovog sporta ne samo u Osječko-baranjskoj županiji nego i šire. Ovaj događaj također ima veliki značaj za turizam ovog kraja, a sportsko-rekreativni turizam je ono u što grad Našice polaže posebnu sposobnost – rekao je prigodom prvog dana ribolovnog natjecanja Krešimir Kašuba.

Na natjecanju je nazočan bio i predsjednik međunarodne konfederacije sportskih ribolovaca Claudio Matteoli, a uz ekipe Hrvatske, natječu se još i ekipe iz BiH, Francuske, Sjeverne Afrije, Slovačke, Mađarske, Italije, Bugarske, Moldavije, Belgije, Grčke, Rumunjske, Portugala, Slovenije, Gruzije, Latvije, Izraela, Nizozemske, Poljske, Kazahstana, Ukrajine, Škotske, Češke, Litvi, SAD, Austrije, Crne Gore i Njemačke.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content