Otvoreno 24. Svjetsko prvenstvo u ribolovu na šarane i amure koje se do subote održava u Našicama

Našice su jučer bile domaćin svečanog otvaranja 24. Svjetskog prvenstva u ribolovu na šarana i amura, koje će trajati do subote. Ova prestižna manifestacija okupila je 550 natjecatelja iz 30 zemalja i četiri kontinenta, a natjecanje se odvija na dvije lokacije: jezeru Lapovac u Našicama i jezeru Šandor Ribnjak.

Ceremonija otvaranja započela je impresivnim defileom sudionika kroz Našice, koji su predvodile Našičke mažoretkinje “Dora”. Središnji dio ceremonije održan je na ljetnoj pozornici kod dvoraca Pejačević, gdje su sve prisutne pozdravili brojni ugledni gosti. Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba izrazio je veliko zadovoljstvo što je njegov grad domaćin ovog velikog događaja.

– Naš grad ima dugu tradiciju sportskog ribolova koja se savršeno uklapa u ovu priliku. Ove godine Našice obilježavaju 795. rođendan i stoljetnu tradiciju ribogojilišta i sportskog ribolova. Ovaj događaj pruža izvanrednu priliku za promociju našeg grada na svjetskoj razini. Vjerujemo da će pravi benefiti ovog događaja postati vidljivi u narednom periodu, posebno u turističkom smislu i razvoju sportskog ribolova u našem kraju- istaknuo je gradonačelnik Kašuba.

Predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever izrazio je nadu da će Hrvatska uspješno organizirati i nastupiti na ovom natjecanju.

– Za ovo prvenstvo pripremali smo se godinu dana. Zahvalan sam svima koji su omogućili da natjecanje bude održano na dvije lokacije zbog velikog broja sudionika. Hrvatska je snažna u ovom sportu i nadam se da ćemo osvojiti medalju, bilo pojedinačno ili ekipno- rekao je Sever.

Saborski zastupnik Goran Ivanović naglasio je važnost ovog događaja za promociju regije u europskom i svjetskom kontekstu.

– Domaćinstvo Svjetskog prvenstva u Našicama pruža veliku priliku za promociju našeg područja. Ovakvi događaji čine nas vidljivijima na europskoj i svjetskoj sceni. Zahvaljujem gradskoj upravi na pripremama i svim sudionicima želim uspješan lov. Očekujem da će ovo natjecanje doprineti razvoju našeg kraja u sportskom i turističkom smislu- izjavio je Ivanović.

Tomislav Družek, posebni savjetnik u Ministarstvu turizma i sporta i izaslanik predsjednika Vlade RH, istaknuo je značaj ovog natjecanja za promociju Hrvatske.

– Našice su idealno mjesto za ovo sportsko natjecanje. Hrvatska je priznata u sportskom ribolovu i ovo natjecanje pruža priliku da pokažemo svoje organizacijske sposobnosti. Ovaj sport zahtijeva veliku izdržljivost i vjerujem da će naši natjecatelji pokazati svoje umijeće. Svaki natjecatelj ima priliku dijeliti slike ljepota našeg kraja širom svijeta- rekao je Družek.

Dubravko Ižaković, tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije, naglasio je da se natjecanje savršeno uklapa u obilježavanje titule Europske regije sporta koju županija nosi ove godine.

– Ovo prvenstvo odlično promovira Našice i slavonski kraj, posebno u godini kada je Osječko-baranjska županija proglašena Europskom regijom sporta. Očekivanja su vrlo pozitivna i nadamo se da će natjecanje dodatno ojačati sportski i turistički potencijal naše županije- izjavio je Ižaković.

Predsjednik FIPSed-a Claudio Matteoli službeno je otvorio natjecanje, izrazivši čast što je prvenstvo otvoreno u Hrvatskoj, zemlji poznatoj po prirodnoj ljepoti i sportskim uspjesima.

Među uzvanicima su bili i saborska zastupnica Vesna Vučemilović, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, predsjednik Športske zajednice OBŽ Josip Ergović, te Branimir Vidić, predsjednik ŠUD-a “Šaran”. Direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler i prevoditelj Ivan Kruljac vodili su program svečanosti, uključujući prikazivanje kratkog filma o Našicama i nastup HKD-a Lisinski.

Ovo Svjetsko prvenstvo predstavlja značajnu priliku za promociju Našica, Osječko-baranjske županije i Hrvatske kao vrhunske destinacije za sportski turizam i ribolov. Očekivanja su da će međunarodno natjecanje imati pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju i dodatno ojačati ugled Hrvatske u svijetu sportskog ribolova.

(www.icv.hr, ak, mra, foto: A. Koš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content