Počelo cijepljenje protiv COVID-a, primarijus Venus: „Vraćamo se u vrtiće i škole, kod oboljenja je preporuka ostati kod kuće bar 5 dana“

Zavod za javno zdravstvo „Sv. Rok“ Virovitičko-podravske županije počeo je danas (utorak) sa sezonskim cijepljenjem protiv COVID-a, novim, prilagođenim cjepivom Comirnaty JN.1 (Pfizer), za sve starije od 12 godina.

Koronavirus je bio aktivan cijelo ljeto, a o novoj sezoni cijepljenja, povratku u kolektive, preporukama liječenja i drugim aktualnim pitanjima razgovarali smo s primarijusom dr. Miroslavom Venusom, ravnateljem županijskog Zavoda i predsjednikom Hrvatskog epidemiološkog društva.

Za početak, kaže kako je, unatoč činjenici da je proglašen kraj pandemije, koronavirus i godinu dana „nakon kraja“ i dalje živ i aktivan, ali u novim varijantama.

Simptomi koji posljednju varijantu virusa, a koja pripada podvarijanti omikrona, prate su visoka tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u kostima i mišićima, kašalj, curenje nosa, kihanje, kao i probavne tegobe.

JAK U ŠIRENJU, NE I POSLJEDICAMA 

Ono što današnji virus razlikuje od početnog je njegova snaga. Naš imunološki sustav donekle se adaptirao na njega, više mu nije nepoznanica, a „istrenirali“ smo ga i prebolijevanjem i cijepljenjem, pa je koronavirus danas jak uglavnom u širenju, ali, srećom, ne i u vidu posljedica koje su u prvom valu oboljelih za mnoge bile i kobne, kaže primarijus.

Zato cijepljenje nije obavezno, već je građanima ostavljeno na dobru volju. Preporučeno je, ističe, oboljelima od kronične bolesti pluća, srca, krvnih žila, dijabetesa, malignih bolesti, osobama koje su na imunosupresivnoj terapiji zbog svoje osnovne bolesti, transplantiranim pacijentima, trudnicama, zdravstvenim djelatnicima…

-Cjepivo koje je od danas dostupno pacijentima je s novim antigenima na sve podvarijante virusa koje su cirkulirale ili još cirkuliraju u našem okruženju. Preporuka je da se cijepe svi koji to žele, budući da taj virus, kao i virus gripe, i dalje može biti smrtonosan i izazvati teže kliničke slike pojedinim kategorijama našeg stanovništva.

Govorimo o starijim osobama, kroničnim bolesnicima i oboljelima od bolesti koje iscrpljuju imunološki sustav – naglašava primarijus Venus.

Ove sezone preporuka je cijepljenje samo jednom dozom, neovisno o ranijem broju cijepljenja. Važno je da razlika između posljednjeg i novog cijepljenja ne smije biti manja od 6 mjeseci. Pacijenti se mogu cijepiti u Virovitici utorkom i četvrtkom od 8 do 11 sati, a u Slatini srijedom 8 do 11 sati.

close up picture docter s hands holding hypodermic syringe
ilustracija, freepik

OSOBNA ODLUKA 

Budući da su simptomi COVID-a vrlo slični sezonskim virozama, ali i alergijama, koronavirus se lako provlači kroz populaciju neotkriven. Mnogi se neće ni testirati, pa je u ovom trenu  nemoguće govoriti o stvarnim brojkama oboljelih na području ne samo Virovitičko-podravske županije, već i cijele Hrvatske.

Oboljelih ima, ali je, kao i u slučaju gripe ostavljeno na pojedincu da čini što želi; hoće li se testirati, hoće li javiti svom liječniku da ima COVID, hoće li doći na posao i raditi dok je bolestan ili se ostati doma liječiti…

Zbog početka nove pedagoške i školske godine, roditelje ponajviše zanima: što ako dijete u prvim danima prilagodbe na vrtić ili u školi „pokupi“ virus? Može li na nastavu ako ima blage simptome? 

Primarijus Venus ističe kako će odgovor na to dati svaki roditelj za sebe i svoje dijete. Epidemiolozi ostaju pri preporuci da se u periodu dok traju simptomi osoba ipak ne uključuje u kolektive.  

-Treba ostati kod kuće, najmanje 5 dana od vremena kada su simptomi bolesti izraženi, a preporučamo i da se još 5 dana nakon toga nosi maska. Naravno, nema ‘službene izolacije’. 

Ovo je pitanje dvojake odgovornosti; za sebe i druge. Onima koji rade ili idu u školu ili djetetu koje je u vrtiću će zasigurno biti teže izvršiti obaveze pod temperaturom, ako kašlje, šmrca, ne može gutati. S epidemiološke strane je bitno da u tom periodu dakle ostane kod kuće jer će se odmarati i ozdraviti, ali ujedno neće širiti zarazu.

Iako je preporuka nakon 5 dana nositi FFP2 maska, ako je osoba nema, može nositi dvije klasične, medicinske ili maske mijenjati češće. Bilo bi dakle idealno izbjegavati kontakte u tom periodu – kaže primarijus dr. Venus, zaključivši kako će i ove sezone odluka ovisiti isključivo o svakom pojedincu. 

(icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc, ilustracija Freepik.com)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content