Požeški biskup Ivo Martinović krstio peto dijete roditelja Bišćan i Brentar u Suhopolju

U nedjelju, 1. rujna, požeški biskup Ivo Martinović predvodio je u župnoj crkvi sv. Terezije Avilske u Suhopolju euharistijsko slavlje i krstio Tereziju, peto dijete roditelja Tomislava i Ivone Bišćan te Tomu, peto dijete roditelja Rudolfa i Sanje Brentar. Uz biskupa u slavlju su sudjelovali tajnik Matej Siluković, domaći župnik Ljubiša Krmar, p. Ivan Matić, obitelji i rodbina krštenika te brojni župljani.

Nakon pozdravne riječi župnika Krmara, biskup je zahvalio na pozivu i dobrodošlici te izrazio radost zbog djece koja će se krstiti.

-Ovdje smo kao Crkva koja danas prima, moli i slavi s Gospodinom dar njegove ljubavi po životu ove djece. Želimo posebno moliti za Tereziju i Tomu. Radost koju djeca donose svojim rođenjem je prevelika za sve nas i svjesni smo da je izvor te radosti Bog koji se daruje nama po njihovim životima – rekao je biskup.

DSC05530 Custom

Prigodnu homiliju biskup je započeo tumačeći drugo čitanje iz Poslanice sv. Jakova koje nas podsjeća da je Bog vječan i nepromjenjiv te se neprestano dariva čovjeku.

-Danas promatramo njegov dar ljubavi u životu ove je djece. Bog se ne prestaje darivati kroz cijelu povijest spasenja i to kroz svoju riječ, znakove i djela – ustvrdio je biskup te podsjetio kako je važna Božja riječ upućena čovjeku sadržana i u njegovim zapovijedima o čemu govori prvo čitanje.

-Mojsije poziva narod da bude vjeran Bogu, da ne zaboravi Božje zapovijedi jer one su put spasenja. Bog se ne daje samo u svojim riječima i zapovijedima, nego još više nam se dao u Riječi koja je tijelom postala, u svom sinu Isusu Kristu – zaključio je biskup te se osvrnuo na naviješteni evanđeoski ulomak. Farizeji i pismoznancu u susretu s Isusom ističu važnost obredne čistoće, pranja ruku te drže do predaje, dok Isus stavlja naglasak na ljudsko srce.

DSC05533 Custom

Govoreći o ispravnom odnosu prema Bogu, Isus podsjeća farizeje na riječi proroka Izaije: „Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene“ (Mt 15, 8). Biskup je poručio vjernicima kako se ove Isusove riječi odnose i na današnjeg čovjeka, na sve nas.

-Važne su Božje zapovijedi i potrebno ih je znati, ali je jednako tako važno prihvatiti ih srcem i živjeti po njima. Srcem se opredijeliti za Boga – to je ključno. Bog gleda na naše srce i kako ga srcem ljubimo, koliko srcem prihvaćamo njegove zapovijedi. On je deset zapovijedi sažeo na ljubav prema Bogu i prema čovjeku – kazao je biskup.

Osvrnuvši se nadalje na sakrament krštenja koji će primiti maleni Terezija i Toma, biskup je podsjeti kako nas Bog po svetom krštenju čisti od svih nečistoća, od ljage istočnoga grijeha da bismo živjeli kao djeca Božja. Poručio je roditeljima da podržavaju taj poziv na svetost u životima svoje djece.

DSC05552 Custom

-Neka se čestoća koju će im Bog danas darovati snagom vaše vjere i ljubavi ostvaruje u njihovim srcima kako bi i oni mogli srcem prihvatiti Boga i njegove zapovijedi. To je poziv koji ostaje kao temelj vašeg roditeljskog odgoja kad je u pitanju vjera. Odgoj u vjeri je zahtjevan i odgovoran, ali je to odgoj u ljubavi i za ljubav – rekao je biskup te dodao da je ljubav zahtjevna, ne jer se o njoj treba govoriti, nego jer ju je potrebno svjedočiti djelima.

Osvrnuvši se na kraju još jednom na evanđeoski ulomak, biskup je podsjetio kako nas Isus poziva upravo na ljubav.

-Nije Isus onaj koji ne drži do higijene ili do obreda, nego želi da se usmjerimo na ono što je najbitnije, da budemo autentični kad je u pitanju naš odnos prema Bogu i prema ljudima. On želi da naš život i vjera budu čisti, prožeti Božjom svetošću i ljubavlju jer nas vode prema nebu – zaključio je biskup te pozivao nazočne da mole kako bi se Isusova božanska čistoća nastanila u srcima malenih novokrštenika, ali i svakog vjernika.

DSC05523 Custom

-Budimo svjesni da nas i euharistija čisti i mijenja kako bismo uistinu mogli srcem ljubiti, slaviti i životom svjedočiti za svoga Boga – dodao je.

Na kraju misnog slavlja biskup je zahvalio župniku Krmaru na pozivu te s radošću i zahvalnošću čestitao roditeljima što su prihvatili dar života.

-Nije lako biti roditelj, nije jednostavno odgajati djecu, ali je uzvišeno i sveto. Dragi roditelji, dok vam čestitam, želim vam snagu vjere u vašem obiteljskom životu, u odgoju i svemu onome s čim se budete susretali u budućnosti. Budite u svemu oslonjeni na Boga i usmjeravajte djecu uvijek na ono što je Božje. Kad odrastu, tek onda će spoznati veličinu vaše ljubavi i žrtve odgoja – poručio je biskup te poželio svim nazočnima da budu ustrajni u nasljedovanju Boga.

DSC05545 Custom 1

(pozeska-biskupija.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content