Na hrvatske granice stiže novi sustav: Dio putnika će morati platiti da bi ušli u našu zemlju, dati otiske, skenirati lice…

Od 10. studenog kreće uspostava Entry/Exit sustava (EES) na graničnim prijelazima za putnike iz trećih zemalja koji nisu državljani Europske unije – prenosi Poslovni dnevnik.

Oni će prije prelaska granice morati dati otiske četiri prsta i skenirati lice na granici. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od davanja otisaka, a svaki put kada ponovno uđu ili izađu iz EU državljani trećih zemalja uz provjeru dokumenata potvrdit će se po prikazu lica, piše Tportal.

Što je EES?

EES će pohranjivati podatke o identitetu, putnim ispravama i biometrijske podatke, predviđeno je da se čuvaju tri godine za one putnike poštuju pravila o kratkotrajnom boravku i pet godina za one koji prekorače trajanje svojeg dopuštenog boravka. Podaci će, prema podacima s službene stranice EU biti dostupni dostupni su graničnim tijelima, tijelima koja izdaju vize i onima odgovornima za nadzor zadovoljava li osoba koja nije državljanka države članice EU-a uvjete ulaska ili boravišta.

Kao razlog za uvođenje EES sustava EU-a je navela prioritetna je navela želju za modernizacijom upravljanja vanjskim granicama EU-a te za pomaganje u borbi protiv terorizma i teških kaznenih djela.

Naime, EES će zamijeniti trenutačni sustav ručnog otiskivanja pečata koji je dugotrajan, a ni ne pruža pouzdane podatke o graničnim prijelazima niti otkriva osobe koje su prekoračile trajanje dopuštenog boravka.

Premda je trenutačni sustav dugotrajan za očekivati je da će novi biti još dugotrajniji što bi moglo stvoriti nove gužve na hrvatskim graničnim prijelazima sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH napose u vrijeme godišnjih odmora i blagdana. Gužve se mogu očekivati i u zračnim lukama posebno na letovima u kojima će biti veliki broj državljana Velike Britanije ili prekooceanskim letovima, pa bi sve to moglo stvoriti dodatne probleme na graničnim kontrolama. EES se, dakako, ne odnosi na građane Hrvatske, ali ni na Hrvate s dvojim državljanstvom.

Stiže i ETIAS

Šest mjeseci kasnije uslijedit će uvođenje Europskog sustava putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji će zahtijevati od državljana Ujedinjenog Kraljevstva te onih iz drugih zemalja izuzetih od viza kao što su SAD, Australija i Kanada, da podnesu zahtjev za izuzeće prije ulaska u EU.

ETIAS će zahtijevati od građana da podnesu zahtjev za odobrenje putovanja za koji će morati platiti naknadu od sedam eura prije ulaska u šengensko područje, koje uključuje 27 država članica EU-a, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

Zahtjev će vrijediti tri godine ili dok ne istekne putovnica i s njime će se moći posjetiti svaku od zemalja članica Schengena. Naknadu neće morati platiti podnositelji zahtjeva koji su u trenutku njegova podnošenja mlađi od 18 godina ili stariji od 70 godina. U sustav EITAS moći će se registrirati putem weba, ne predviđa uzimanje otisaka prstiju i biometriju, a sustav se ne primjenjuje na državljane EU pa tako ni Hrvatske.

(poslovni.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content