Rok za prikupljanje uzoraka meda za 19. Županijsko i 16. Međunarodno ocjenjivanje meda produljuje se do 30. kolovoza.

Naime, Virovitičko-podravska županija, Tehnološko-inovacijski centar Virovitica i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica, u suradnji s pčelarskim udrugama na području Virovitičko-podravske županije, objavile su Javni poziv za prikupljanje uzoraka meda za 19. Županijsko i 16. Međunarodno ocjenjivanje meda.

Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pčelari, popunjavanjem obveznog obrasca Prijavnice te dostavljanjem uzorka meda. Obrazac prijavnice moguće je preuzeti na porti u zgradi Virovitičko-podravske županije, Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, također u prostoru Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica, Matije Gupca 78 u Virovitici, a dostupan je i na stranicama: www.vpz.hr i www.ticvt.hr

Prijavnicu je potrebno čitko popuniti te dostaviti poštom s uzorcima meda ili dostaviti osobno u Tehnološko-inovacijski centar Virovitica na adresu Matije Gupca 78, 33000 Virovitica.

Uzorke meda, uz obrazac prijave za svaki uzorak, natjecatelji dostavljaju u staklenci zapremine cca 400 grama meda. Svaki uzorak sastoji se od tri staklenke. Staklenke moraju biti punjene do početka vrata staklenke, a nikako do poklopca. Staklenke u kojima se dostavljaju uzorci moraju obavezno biti nove, prethodno ne korištene i poklopljene novim metalnim poklopcem. Med ne smije biti kristaliziran.

Prijave i uzorci dostavljaju se do 30. kolovoza 2024. godine na adresu: Tehnološko-inovacijski centar Virovitica, Matije Gupca 78, 33000 Virovitica, tel: 033/733-179 ili mob: 099/324-3743 (kontakt osoba: Ivana Nemet) ili 098/631-118 (kontakt osoba: Nela Drača).

Svi uzorci natjecatelja s liste prijavljenih koji ispunjavaju formalne uvjete propisane unutar ovog javnog poziva, označavaju se šifrom koja tada zamjenjuje osobne podatke o natjecatelju. Tako označeni uzorci dostavljaju se Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na daljnji postupak analize fizikalno – kemijskih svojstava meda.

Organoleptičko ocjenjivanje i obradu rezultata svih prikupljenih bodova provodi Ocjenjivački sud pri HGK – ŽK Virovitica. Ocjenjivanje se provodi sukladno Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj i Codex Alimentarius standarda za med Europske unije. Nepotpune i nepravovremene prijave i uzorci koji ne udovoljavaju propisanim formalnim uvjetima neće se razmatrati i vraćaju se podnositeljima.

Odluka o odabiru najboljeg meda u 2024. godini i rezultati ocjenjivanja bit će javno objavljeni.

(www.vpz.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)