Zabranjuju se klime i satelitske antene na pročeljima zgrada: Pogledajte kazne

S prvim danom nove godine, dakle za otprilike četiri mjeseca, na snagu stupa novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada o kojem se dosad najviše u javnosti raspravljalo zbog zabrane iznajmljivanja stanova turistima i radnicima koju donosi, osim u slučaju pristanka 80 posto svih suvlasnika zgrade, piše index.hr.

Zabranjuju se klima-uređaji i satelitske antene na uličnim pročeljima zgrada, kazne i za zatvaranje balkona…

No to nije jedino što se zabranjuje novim zakonom. Ako bude usvojen, zabranit će se postavljanje klima-uređaja, ali i satelitskih antena na pročelja zgrada koja su vidljiva s ulice, kao i neovlaštene preinake na zgradama, poput zatvaranja balkona ili lođa bez odobrenja.

Što se tiče postavljanja klima-uređaja na uličnu stranu pročelja zgrada te zatvaranja balkona, propisana je kazna i za suvlasnike na čijim su stanovima izvedeni radovi i za one tvrtke čiji djelatnici postave klime suprotno zakonu te za djelatnike koji odrade to postavljanje.

Suvlasnik koji na izgrađenim zgradama izvede radove natkrivanja i zatvaranja balkona, lođa i terasa ili na ulična pročelja izgrađenih zgrada postavi uređaje za hlađenje, grijanje i obnovljive izvore energije odnosno antenske sustave, kaznit će se kaznom od 1000 do 5500 eura, stoji u nacrtu novog zakona.

Suvlasnici će se kaznom od 400 do 5500 eura kažnjavati i ako ne dozvole ulaz u svoj posebni dio zgrade upravitelju zgrade ili osobi koju upravitelj zgrade odredi ako je to potrebno radi održavanja zajedničkih dijelova zgrade ili otklanjanja kvara koji uzrokuje ili bi mogao uzrokovati štetu zgradi ili stanu drugog suvlasnika te oni koji koče hitne popravke ili energetsku obnovu, odnosno energetsko unaprjeđivanje zgrada.

Predviđene su i kazne za suvlasnike koji ne osiguraju zgradu, koje iznose od 1000 do 2000 eura.

Valja podsjetiti i da su kazne za one koji bez pristanka 80 posto suvlasnika iznajme stan u kratkoročnom najmu ili radnicima od 2000 do 10.000 eura.

Kazne i za firme i odgovorne osobe koje izvedu zakonom zabranjene zahvate

Kazne za pravne osobe su znatno veće.

Pravna osoba čiji djelatnici postave na uličnom pročelju uređaje za hlađenje, grijanje, obnovljive izvore energije te antenske sustave, ili izvedu radove natkrivanja i zatvaranja balkona, lođa i terasa, ili u zgradama izgrađenima prije 1965. izvedu proreze za instalacije u zidovima i ugrade instalacijske ormariće po novom zakonu će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 5500 eura do 10.000 eura.

Novčanom kaznom od 1000 do 5500 eura kaznit će se i odgovorna osoba u tvrtki koja izvede takve radove. Predviđeno je da sve novčane kazne budu prihod proračuna jedince lokalne samouprave na čijem području se nalazi zgrada.

Ovlasti nadzora imat će komunalni redari koji naređuju mjere za otklanjanje uočenih nepravilnost ili druge mjere propisane Zakonom. Optužni prijedlog za prekršaj propisan ovim Zakonom koji u nadzoru utvrdi komunalni redar podnosi nadležno upravno tijelo jedinice lokalne samouprave, stoji u zakonu.

Zakon nije retroaktivan

Ono što je važno je da zakon nije retroaktivan, što znači da se neće primjenjivati na već postavljene klima-uređaje, antene ili preuređene balkone, ali svi novi zahvati morat će biti u skladu s novim propisima​.

Potpredsjednik vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da će novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada stanarima omogućiti da lakše u svoje zgrade ugrade dizalo ili obnove njihova pročelja te da će država sufinancirati te pothvate.

– Ispred mog Ministarstva, koliko je katova, toliko je klima-uređaja, na svakom stanu, dakle to ćemo zabraniti- rekao je Bačić u Dnevniku Nove TV.

Prema prijedlogu Zakona o upravljanju i održavanju zgrada koji je vlada prošlog tjedna prihvatila i poslala u sabor na prvo čitanje, zgrade će dobiti osobni identifikacijski broj (OIB), postati pravne osobe te ući u registar. Znat će se točno što je čije zaduženje, a bit će i sankcija.

Bačić: Bit ćemo rigorozni i za plaćanje pričuve

Dodatno se regulira i plaćanje pričuve, a zgrade se želi prisiliti i da donesu godišnji program održavanja zajedničkih dijelova, odnosno višegodišnji program održavanja i upravljanja zgradom jer će inače biti dužni uplaćivati pričuvu u peterostrukom iznosu od minimalne zajedničke pričuve.

– Kad znamo kakve su obveze upravitelja, kad znamo kakve su obveze predstavnika suvlasnika, onda ćemo tu bit rigorozni i kad je u pitanju plaćanje pričuve, zato postoje prekršajni postupci, kazne su velike- rekao je Bačić.

Što se tiče kratkoročnog najma stanova u gradova i iznajmljivanja stanova radnicima, Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada rekla je da je za iznajmljivanje, ali takvo koje ne šteti ostalim stanarima.

Ministar Bačić rekao je da država prazne stanove želi vratiti u opticaj i potaknuti dugoročni najam.

(index.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content