Novi problemi: U Hrvatsku stiže azijski pijesak

Pretežno sunčano, u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, a najviša temperatura zraka od 30 do 35 Celzijevih stupnjeva, u gorskim krajevima i malo niža, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

Popodne lokalno jači razvoj oblaka i pokoji pljusak praćen grmljavinom moguć je uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i u Slavoniji, a navečer na zapadu zemlje. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare podno Velebita i olujna, a prema jugu u drugom dijelu dana prolazno će okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, prenosi poslovni.hr.

Hrvatska je itekako “šarolika”, kada su u pitanju upaljeni meteoalarmi DHMZ-a ovog ponedjeljka. Dok za unutrašnjost nisu izdana nikakva upozorenja, područje cijele obale bit će na udaru iznimno visokih temperatura iznad 33°C. Otvoreno more te kninska regija bit će u žutom, gdje se također očekuju visoke temperature, dok će na riječkom području puhati i snažan vjetar. Za sutra se očekuje popuštanje toplinskog vala, te će tek na području Velebitskog kanala biti upaljeno narančasto upozorenje zbog vjetra.

– Djelomice sunčano, ali ne sasvim stabilno. Uz povremeno više oblaka mjestimične kiše u noći i rano ujutro bit će uglavnom u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, a popodnevni pljuskovi mogući su i drugdje. Na obali uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni. Umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, u drugom dijelu dana će slabjeti i prema jugu prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura između 17 i 22, na moru od 23 do 28°C. Najviša dnevna od 28 do 33°C- najavljuje DHMZ za utorak.

Inače, veća količina pijeska trebala bi stići ovih dana i na područje Hrvatske. Kako javlja N1, pijesak iz Male Azije prvo bi trebao stići na područje istočnog Balkana, a do sredine tjedna očekuje se da će se nebo zamutiti i na našim prostorima.

(poslovni.hr, foto: ilustracija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content