Učinite to ispravno: Šest ključnih savjeta za pripremu dvorišta za jesen i zimu

Ljeto nam polako uzmiče, a prognoze najavljuju još jedan val toplih temperatura koji će nas podsjetiti na sve blagodati sunčanih dana. Ipak, s obzirom na to da se ljeto neminovno približava kraju, pravo je vrijeme da počnemo razmišljati o pripremi našeg dvorišta za nadolazeće jesenske i zimske mjesece. Ova faza pripreme može biti ključna za osiguravanje da vaše vanjsko područje ostane u dobrom stanju i da vas u proljeće ponovo razveseli bujnom vegetacijom.

1. Održavanje travnjaka
Iako travnjak možda još uvijek izgleda zeleno i svježe, sada je pravi trenutak za njegovo pripremanje za zimu. Počnite s posljednjim košenjem trave, ali nemojte je šišati prekratko – ostavite malo dužine kako bi travnjak mogao bolje preživjeti zimske uvjete. Također, možete raspršiti gnojivo bogato kalijem koje će pomoći korijenima da se ojačaju i pripreme za hladnije temperature.

2. Priprema biljaka i cvijeća
Ako imate osjetljivije biljke, razmislite o njihovom premještanju u zatvorene prostore ili pokrivanju. Uklonite mrtve i bolesne dijelove biljaka kako biste spriječili širenje bolesti. Za trajnice, malčenje može pomoći u očuvanju vlage i zaštiti korijenovog sustava od niskih temperatura. Također, razmislite o obnavljanju sloja komposta kako bi biljke imale hranjive tvari za sljedeću sezonu.

3. Priprema vrtnih alata
Zima je pravo vrijeme da posvetite pažnju svom vrtlarstvu i alatima. Očistite, podmažite i popravite sve vrtne alate, a ako je potrebno, obavite sitne popravke ili oštrenje. To će vam pomoći da u proljeće budete spremni za novi vrtni ciklus.

4. Zaštita vanjskih namještaja
Ako imate vanjski namještaj, sada je trenutak da ga pripremite za hladnije dane. Temeljito očistite namještaj, a zatim ga prekrivajte zaštitnim navlakama ili ga premjestite u zatvorene prostore ako je moguće. Ovo će pomoći u očuvanju namještaja i produžiti njegov vijek trajanja.

5. Priprema za zimske uvjete
Provjerite drenažne sustave kako bi bili sigurni da voda može slobodno otjecati i da neće uzrokovati probleme poput smrzavanja. Također, očistite rine i cijevi kako biste izbjegli nakupljanje leda i moguću štetu.

6. Planiranje za proljeće
Dok se pripremate za zimu, iskoristite priliku da planirate i unaprijed pripremite planove za proljetnu sadnju i obnovu dvorišta. Možda biste željeli dodati nove biljke, cvijeće ili čak rekonstruirati neke dijelove vrta.

Iako se ljeto polako povlači, pravilna priprema vašeg dvorišta za jesen i zimu može vam pomoći da u proljeće uživate u obnovljenom i zdravom vanjskom prostoru. S ovim koracima, možete osigurati da vaše dvorište bude spremno za sve izazove koje donose hladniji mjeseci.

(icv.hr, Foto: ilustracija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content