Otvorena još jedna “KUL. plaža”: Cijeli vikend očekuje vas sunce, pijesak i dobra knjiga u centru Suhopolja

Sunce, pijesak i knjiga – plaža „u malom“ u Suhopolju! Ispred Hrvatskog doma u Suhopolju danas (petak) je otvorena još jedna, već tradicionalna, “Suhopoljska KUL. plaža”. Ova atipična plaža već osam godina privlači Suhopoljčane i njihove goste na Trg sv. Terezije s ciljem promicanja ljepote čitanja, a sljedeća tri dana, od 23. do 25. kolovoza, sve velike i male posjetitelje očekuje šarolik program.

OD LEGENDE DO REALIZACIJE

Sam naziv „KUL. plaža“ skriva jedno posebno značenje; skraćenica „KUL.“ predstavlja kulturu, dok riječ plaža asocira na staru legendu o plemenitoj obitelji Janković koja je nekada živjela na području Suhopolja. Naime, sin Andrija obožavao je majčine priče o Panonskom moru pa je svoje dane provodio na suhopoljskim livadama, u stalnoj potrazi za školjkama i ostatcima morskog svijeta. Grof je svome jedincu tada obećao plažu, a sada je dio ove legende i ispunjen.

20240823_170305

– Nakon svih slavlja u Suhopolju i Virovitici tijekom mjeseca kolovoza, željeli smo napraviti nešto drugačije i ovaj događaj okrenuti ka kulturi, slavljenju pisane riječi te poticanju čitanja. Uvijek mi je drago vidjeti djecu koja se rado odazovu na ovakve aktivnosti, to zapravo i jest cilj – ako barem jedno dijete nakon posjeta KUL. plaži zapamti koliko mu je lijepo bilo čitati i uživati, ostvarili smo našu svrhu – objašnjava nam Natalija Kožić Lukačević, predsjednica KrEdA-e, posebno zahvalivši svim volonterima koji su svoje slobodno vrijeme iskoristili za dijeljenje znanja s okupljenom djecom, od učitelja i psihologa do stručnjaka u ostalim domenama.

Uklapajući edukaciju i zabavu u jedno, tijekom tri dana trajanja ove manifestacije organizirat će se literarni i glazbeni nastupi te mnoštvo edukativnih i kreativnih radionica za sve generacije. Jedna od njih je i radionica „Relax kids“ pod vodstvom certificirane trenerice Melite Schmitz.

20240823_171301

– Ovaj program dozvoljava djeci da se opuste, obrate pozornost na svoje tijelo i usklade se s njime. Različitim igrama nastojimo djelovati na um i duh mališana. Kako radim s djecom koja imaju poteškoće u razvoju i različite tipove hiperaktivnosti, mogu reći da smo ovakvim i sličnim aktivnostima postigli zaista mnogo jer sama djeca osjećaju promjenu, a istu vide i njihovi roditelji – ističe Melita Schmitz, kojoj ovo nije prvi susret sa suhopoljskom KUL. plažom jer je ranijih godina sudjelovala u ulozi tete pričalice, kaže.

APSTRAKCIJA I AKROBACIJA

Na plaži smo zatekli i veselu tročlanu ekipu, Ivu, Lovru i Emu, koji su nam pokazali sve svoje vještine na pijesku u središtu Suhopolja.

20240823_172100

– KUL. plaža je baš cool! Možemo izvoditi različite akrobacije i gimnastičke vježbe, kao što je stoj na rukama, zvijezda ili most – objašnjava djevojčica Iva, nakon čega nam je i demonstrirala svoj gimnastički talent.

Današnja djeca, sudeći po reakcijama, i dalje pokazuju zanimanje za pisanu i čitanu riječ, ali nešto drugačije reagiraju na umjetnost koja je predstavljena na prvom danu ove pješčane idile – apstrakciju na plaži. Umjetnik Josip Jelenčić danas je nastojao promijeniti to mišljenje mini izložbom i likovnom radionicom.

20240823_171712

– Okupljenima predstavljam apstraktne motive koji sami za sebe nemaju značenje, već čine nakupinu boja, likovnih elemenata i kompozicijskih načela. Moram priznati da djeca čudno reagiraju na ovakve stvari jer prirodno traže nekakvu figuraciju, nešto što je već viđeno u svijetu stvarnosti i što mogu predočiti. Ova umjetnička djela potiču ih pronaći ono oku nevidljivo, bazirajući se na vlastitim emocijama i vodeći se osjećajem – govori Jelenčić.

Podršku organizaciji ovakvim maštovitim događanjima u malome mjestu kao što je Suhopolje došla je iskazati i Tatjana.

20240823_172502

– U modernom dobu interneta i ostalih digitalnih alata, pohvalna je svaka inicijativa koja i dalje njeguje ljubav prema fizičkoj knjizi, čitanju i pisanoj riječi. Drago mi je što je organizatore ove godine vrijeme poslužilo, stoga svi dođite, družite se i uživajte u kvalitetnim naslovima – pozvala je sve sumještane gospođa Tatjana.

Suhopoljska plaža otvorena je cijeli vikend za sve posjetitelje, od 9 do 21 sat. Prisutni će moći uživati u igranju šaha i kreativnim igrokazima, učiti kako se osloboditi i pobijediti strah, a po završetku manifestacije čeka ih i KUL. koncert grupe „Ringišpil“. Bogat program nastao je suradnjom Kulturne udruge KrEdA Suhopolje, Školske knjige i Turističke zajednice općine Suhopolje.

 

(icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, KrEdA Suhopolje)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content