U Mrtvom jarku i ove se godine poklonili svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima

Komemoracijom na lokalitetu Mrtvi jarak koji se nalazi u šumi kraj sela Bukova na području općine Suhopolje, danas (petak) je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Virovitičko-podravskoj županiji. Molitvu za žrtve ove je godine predvodio župnik Župne crkve svetog Ilije proroka u Gradini Boris Divković.

Na tom mjestu nakon završetka Drugog svjetskog rata pogubljen je veliki broj nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. Seljaci su taj jarak, u kojem se nalazi izvor s kojeg su nosili vodu, zvali Duboki jarak. Domaći suradnici organiziranih ubojstava hrvatskih zarobljenika izabrali su ga kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tamo je dovedeno više kolona i više grupa zarobljenika koji su potom mučeni i ubijani. Nakon tih strahota, seljaci su prestali koristiti vodu s izvora u tom jarku i nazvali ga Mrtvački ili Mrtvi jarak. Prije 15 godina na tom je mjestu otkriven i spomenik svim hrvatskim žrtvama u Mrtvom jarku na čijoj spomen-ploči stoji: “Na ovom mjestu zvanom Mrtvi jarak Titovi su partizani po završetku rata 1945. poubijali na stotine nedužnih hrvatskih domobrana”.

Počast stradalima, paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca, odali su: saborska zastupnica Vesna Bedeković, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Igorom Androvićem i njegovim zamjenikom Marijom Klementom, izaslanstvo Grada Virovitice predvođeno zamjenicom gradonačelnika Vlastom Honjek – Golinac i predsjednicom Gradskog vijeća Ivančicom Fett – Škvarić, izaslanstvo Grada Orahovice predvođeno gradonačelnikom Sašom Risterom, izaslanstvo Grada Slatine predvođeno zamjenikom gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilijom Nikolićem, izaslanstvo Općine Suhopolje na čelu s načelnikom Goranom Doležalom i predsjednikom Općinskog vijeća Marijanom Brlekom te izaslanstvo Policijske uprave virovitičko-podravske uz načelnika Marcela Štroka.

Počast su odala i izaslanstva Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije, Općinskog odbora HDZ-a Suhopolje, predstavnici mnogobrojnih udruga hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata iz Virovitičko-podravske županije i općine Suhopolje, kao i predstavnici Udruge Hrvatski domobran.

Domaćin, načelnik općine Suhopolje Goran Doležal tom je prigodom iskazao žaljenje naglasivši kako su brojne žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, nažalost, trajno obilježili pojedina razdoblja hrvatske povijesti u prošlom stoljeću.

-Današnji dan podsjeća nas na mračne i bolne trenutke prošlosti, ali i na važnost čuvanja vrijednosti slobode, demokracije i ljudskih prava. Ovo je dan kad s dubokim poštovanjem i tugom odajemo počast svim nevinim žrtvama totalitarnih režima koji su donijeli neizmjerne patnje ljudima na području naše općine Suhopolje, Virovitičko-podravske županije, Hrvatske, ali i cijele Europe. Povijest i još uvijek postojeća svjedočanstva uče nas da su totalitarni i autoritarni režimi uvijek bili temeljeni na represiji, nepravdi i brutalnom gušenju slobode. Pod njihovim teretom mnogi su nevini ljudi izgubili svoje živote, slobodu i dostojanstvo. Nažalost, mnogi od njih stradali su pod čizmama te iste nepravde, represije i nasilja. Sjetimo se svih koji su izgubili svoje živote, svoje voljene i svoje domove u vrtlogu ideologija koje su zanemarivale ljudsku vrijednost. Uz nedvosmislenu osudu svakog zločina koji i danas izaziva bolne osjećaje kod žrtava, članova njihove obitelji i cijelog hrvatskog naroda, u ime zaštite ljudskog dostojanstva njegujemo kulturu sjećanja na njihovu nedužnu žrtvu i nećemo dopustiti da njihova kalvarija bude uzaludna i padne u zaborav – rekao je Doležal.

Na značaj Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima podsjetila je i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

-Na lokalitetu Mrtvi jarak danas, kao i svake godine 23. kolovoza, komemoriramo žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno zločin počinjen nad civilima u općini Suhopolje, kao i cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji. Nedvosmisleno treba osuditi sve zločine koji su počinjeni u ime i pod okriljem autoritarnih i totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma, ali na isti način moramo njegovati kulturu sjećanja, a mladim generacijama prenositi povijesne istine kako bi oni svoj život u današnjem svijetu i svoju budućnost mogli oblikovati u ozračju demokracije i u ozračju poštivanja ljudskih prava – zaključila je Bedeković.

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine, Hrvatski sabor 2011. proglašava 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava u Republici Hrvatskoj. Obilježavanjem ovog dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica Europske unije u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i poštovanja temeljnih prava.

(www.icv.hr, www.vpz.hr, foto: Kristijan Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content