Pomozite oboljelima od malignih bolesti lijekom koji je u vama: U Virovitici sutra upis u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Virovitica sutra (petak) će se tijekom dobrovoljne akcije darivanja krvi dio vremena odvojiti za još jednu plemenitu akciju – upis u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica.  

Riječ je o akciji koja se provodi u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina, Udrugom “Srce za nju iz Rijeke” te Odjelom za transfuziologiju Opće bolnice Virovitica i KBC-om Osijek, u kojem je jedan od transfuzijskih centara.

Podsjećamo, riječ je o akciji o kojoj smo već pisali, a koja je pokrenuta za oboljelog Damira Pejića (16) iz Vukovara. Damiru je, na sreću, pronađen donor prošlog tjedna, no još je mnogo djece i odraslih kojima trebaju matične stanice za liječenje malignih bolesti kao što su leukemija, limfomi i jako teška oštećenja koštane srži.

Prošlog tjedna akciji se u Slatini odazvalo 14 potencijalnih donora koji su se upisali u Registar. Svi koji također žele biti donori matičnih stanica mogu se u Virovitici upisati u Registar sutra od 11 do 12.30 sati. Uvjeti da netko može biti donor su dob (mladi, zdravi ljudi od 18 do 40 godina) te da ne boluju od malignih, autoimunih i srčanih bolesti. 

Matične stanice su lijek koji čovjek ima u sebi, ne mogu se sintetski proizvesti i zato je svaki donor neprocjenjivo i neizmjerno važan za spas života oboljelog. 

POČINJE JEDNOM EPRUVETOM KRVI 

Postupak upisa u Registar je jednostavan – ispuni se dokumentacija i izvadi jedna doza krvi, a nakon toga se njenom analizom utvrđuje je li donor kompatibilan s nekim od pacijenata kojima trebaju matične stanice. 

Ako dođe do podudarnosti, Zaklada će kontaktirati darivatelja i ponuditi mu mogućnost da matične stanice donira u jednom od transfuzijskih centara, na način na koji njemu bolje odgovara. Dva su načina: tzv. lukafereza (uz pomoć aparata, gdje se iz jedne ruke uzima krv, pritom se odvajaju limfociti te se sve komponente krvi vraćaju u organizam na drugu ruku. Postupak traje oko 3 sata, provodi se na klinikama i donor nakon njega odlazi kući). 

Drugi način je biopsija kosti, najčešće iz zdjelice, odnosno bedra, provodi se u lokalnoj anesteziji tijekom koje se izravno uzimaju stanice koštane srži. Nakon tog postupka, koji je bezbolan, donor do dva dana ostaje na promatranju i odmoru u bolnici ili klinici. 

– Obje tehnike uzimanja matičnih stanica su jednako kvalitetne i ovise samo o izboru donora, koja mu bolje odgovara. Razumljivo je da neki imaju strah od igle ili bolova, no važno je napomenuti kako u bilo kojem slučaju postupak za pacijenta znači doslovno novi život – ističe doktorica Ljiljana Kucljak-Šušak, specijalistica transfuzijske medicine i voditeljica Odjela za transfuziologiju Opće bolnice Virovitica, ujedno i vanjska suradnica Zaklade Ana Rukavina. 

(www.icv.hr, mlo, foto: freepik.com)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content