„Tajni začin je doza ludosti“: Rahela je s 14 godina skočila iz aviona, a u slobodno vrijeme planinari, odlazi na jahanje i u ribolov

Ljeto je na izmaku, dani su sve kraći, a nova školska godina sve je bliže. Mnogi školarci u rujnu će prepričavati dogodovštine s mora i ljetnih praznika, a jedna od njih imat će posebnu priču za ispričati. Riječ je o Raheli Kolar (14), djevojci koja je u svom relativno kratkom životu uspjela ostvariti impresivan životopis jednog avanturista, a ovo je ljeto s liste želja prekrižila za nju posebnu stvar – skok padobranom iz aviona s visine 4 tisuće metara.  

Međutim, Rahela nije samo skočila iz aviona, dapače. Ova avanturistica ponosno nosi titulu (i za to ima potvrdu) najmlađe planinarke koja je prehodala Slavonski planinarski put – prvu i najstariju hrvatsku planinarsku obilaznicu duljine 300 kilometara. Uz to, Rahela je prošla i Velebitski planinarski put s više od 100 kilometara u nogama, od Zavižana do Starigrada Paklenice, isprobala rafting na Cetini i zipline Omiš. Dovoljno za prepričati prijateljima u klupi, zar ne?

UŠTEĐEVINOM DO AVANTURE

Moglo bi se reći da je Raheli avantura „u krvi“. Naime, roditelji su također strastveni avanturisti, a majka Tanja Kolar Janković vodič je Hrvatskog planinarskog društva “Papuk” iz Virovitice. Svoje prvo planinarsko iskustvo doživjela je sa svega 8 godina kada se popela na Papukov „Crni vrh“. Mnogi bi pomislili da su je na to nagovorili upravo roditelji, no istina je nešto drugačija. Ne možeš nagovoriti tako malo dijete na nešto što ono ne želi, tvrdi majka Tanja. Rahela je prirodno znatiželjno dijete koje je oduvijek bilo „za akciju“.

20230709_141928-Custom
Rahela i majka Tanja

– Mama i tata na moj avanturizam nikada nisu rekli „ne“, oduvijek su mi bili podrška, ali ujedno i motivacija za aktivno provođenje slobodnog vremena. Jedan je život i svaki trenutak treba što bolje iskoristiti. Zaista ne postoji nešto što nikada ne bih probala, a sljedeći na listi želja su mi bungee jumping (slobodni pad kojeg zaustavlja uže od gume) i parasailing (kombinacija padobranstva, paraglidinga i jedrenja). Za sve ove aktivnosti štedim sama i kada sam u mogućnosti, želje pretvorim u stvarnost – objašnjava nam Rahela.

Vrativši se na temu planinarenja, u razgovoru s Rahelom doznajemo kako inspiraciju za ovu aktivnost pronalazi upravo u majci Tanji. S majčinim vođenim grupama hoda po hrvatskim planinama, a tempo odraslih planinara nije joj teško pratiti.

– Već godinama planinarim i navikla sam na njihov tempo. Što više hodate, to vam je lakše. Međutim, stjecanje kondicije za tako duge relacije proces je koji najčešće nastaje u teretani – govori Rahela.

20240525_082357-1-Custom

Ova mlada djevojka sa svojih avantura donese i pokoji suvenir – kamenje i koru drveta u obliku srca, a na Planinarskom skloništu Struge pronašla je i gumenu patkicu. Tijekom planinarenja društvo joj prave i razne životinje, poput divljeg pastuha kojemu je bez problema prišla ili psa Šarka koji je s njima došao do samog vrha planine.

SLOBODNI PAD S 4 TISUĆE METARA

Iskustvo uzbuđenja pri slobodnom padu ne doživi svatko. Rijetki su oni koji to uopće žele doživjeti – Rahela je jedna od njih. Na ovogodišnjem ljetovanju, u nonšalantnom razgovoru s ocem na plaži, dogovoren je obiteljski skok iz aviona s visine 4 tisuće metara. Rahela je jedva ušla u dobnu granicu kojoj je skok dozvoljen, a u razgovoru s certificiranim instruktorom nije pokazala ni trunku straha – već pozitivne treme, kaže.

– Osjećaj slobodnog pada ne može se opisati riječima. Odjednom se pretvorite u pticu, mrvicu na kugli zemaljskoj. Normalno disanje otežano je uslijed velikog pritiska, a u jednom sam trenutku pomislila da ću se onesvijestiti od tog udara zraka. Ipak, uživala sam u trenutku i pogledu 360 stupnjeva oko sebe – prisjeća se Rahela nedavne avanture.

Screenshot_20240805_174003_Gallery-Custom

Skakala, naravno, nije sama, već s profesionalcem – Englezom zvanim Murphy. Za ovu adrenalinsku bombu pojedinac je dobro opremljen, uz pripadajući kombinezon i sigurnosni pojas, slijede upute kako se ponašati i što raditi. Zatim slijedi niski start – polijećemo, izlijećemo i uživamo, objašnjava. Majka je prva „probila led“, potom otac, a posljednja je skočila upravo Rahela. Brat ih je, kaže, „iskulirao“.

AKTIVNOST U SVAKO GODIŠNJE DOBA

Teretana je obiteljski hobi, šali se naša sugovornica. Četiri člana obitelji Kolar Janković uživaju u zajedničkom aktivnom životu. Uz svakodnevnu tjelovježbu, najmlađa Rahela unazad tri godine bavi se jahanjem i odlazi s tatom u ribolov.

– Aktivna sam tijekom cijele godine, ne samo ljeti. Za mene je odmor biti u prirodi, druženje i isprobavanje novih stvari. Jedina „ozljeda“ koju sam do sada imala na svim svojim avanturama bili su žuljevi – kaže Rahela, osvrnuvši se na problem današnje mladeži – Trudim se što manje koristiti mobitel. Mladi danas praznike provode zatvoreni i pred ekranom, a oni koji imaju želje i volje isprobati nove stvari, poput planinarenja, bore se sa strahom od neuspjeha. Nastojim poticati svoje prijatelje, ali sve ovisi samo o njihovoj kondiciji – ističe.

20240407_122912-Custom

Hodanje na duže staze s teškim planinarskim ruksacima Rahela je usavršila na domaćoj ruti, poznatoj svim Virovitičanima – put do crkvice u Milanovcu. Ondje se zajedno s roditeljima i planinarskom opremom nekoliko puta uspela i sišla, ujedno bivajući atrakcija tamošnjim susjedima kojima nije bilo jasno što se događa.

DOZA LUDOSTI

Kada smo ovu svestranu djevojku upitali ono najteže, kako bi opisala samu sebe, istaknula je sljedeće:

– Hm, rekla bih da sam zabavna, totalno avanturistička duša i pomalo luda. Treba imati dozu ludosti da se s 10 godina penješ na Dinaru, to je tajni začin – našalila se Rahela i zaključila – Ne mogu izdvojiti jednu aktivnost kao omiljenu, na svakoj mi je bilo odlično i sve bih opet ponovila – završava.

(icv.hr, dj, foto: ustupljene fotografije)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content