Grad Slatina i Gradska uprava reagirali na priopćenje HDZ-a Slatina zbog ne proglašenja elementarne nepogode

Iz Grada Slatine danas (srijeda) je stigao odgovor na jučerašnje priopćenje Hrvatske demokratske zajednice Slatina koje možete pročitati OVDJE. Temeljem toga Grad Slatina i Gradska uprava očituju se i pojašnjavaju proceduru proglašenja elementarne nepogode.

-Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (“Narodne novine”, broj 16/19) župan na prijedlog načelnika/gradonačelnika donosi odluku o proglašenju prirodne nepogode u slučaju ispunjenja uvjeta da je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20% vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30% prethodnog trogodišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednosti imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30%. Ispunjenje ovih uvjeta utvrđuje općinsko odnosno gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.
Shodno gore navedenome, gradonačelnik na prijedlog Povjerenstva šalje prema županiji zahtjev za proglašenje prirodne nepogode. Povjerenstvo je krajem mjeseca srpnja utvrdilo da nisu ispunjeni navedeni uvjeti. Budući da se i u mjesecu kolovozu nastavilo sušno razdoblje uz ekstremno visoke temperature, Povjerenstvo je početkom ovog tjedna utvrdilo da postoje zakonski elementi za upućivanje zahtjeva za proglašenje prirodne nepogode.
21. kolovoza 2024. godine je prema županu poslan zahtjev za proglašenje prirodne nepogode – suše za područje Grada Slatine.

Napominjemo, vrlo je važno naglasiti da gradonačelnik u navedenom slučaju nema autonomiju donošenja odluke već je vezan mišljenjem/prijedlogom/uputom Povjerenstva (koje je imenovano od strane Gradskog vijeća). Nikada do sada Ggradonačelnik nije donio Odluku suprotnu mišljenju Povjerenstva, a tako je bilo i u ovom slučaju – stoji u priopćenju Gradske uprave Grada Slatine.

(Gradska uprava Grada Slatine)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content