Suša utječe na biljke, tražena žitarica ove će godine podbaciti: Na nekim površinama kukuruz ne vrijedi brati, očekivane štete, ovisno o tlu, od 30 do 100 posto

Dugotrajno sušno razdoblje s razlogom je izazvalo zabrinutost poljoprivrednika, a visoke temperature će još potrajati, što svakako nije dobro za kukuruz koji je veliki potrošač vode. Suša se, nažalost, iz godine u godinu ponavlja i to uglavnom u razdoblju kada bi kukuruz trebao imati potrebnu vlažnost zemljišta.

U mnogim kukuruzištima berba počinje ranije, a neke će površine, nažalost, ostati neobrane – ratari na njima neće imati što brati.

IMG 9644 1575x1050 Custom

Ako nema vlage u zemljištu i zraku, razvojni procesi i sama kvaliteta ploda neće biti na očekivanoj razini, rekao nam je dipl. ing. agronomije Siniša Hrgović, napomenuvši pritom da će ovogodišnji vremenski uvjeti očekivano ostaviti određene posljedice u smislu smanjenja prinosa i kvalitete.

– Kada govorimo o jesenskim kulturama, zbog previsokih temperatura dolazi do problema i s cvatnjom i oplodnjom, a s obzirom na dugo sušno razdoblje, možemo očekivati drastične poremećaje u smislu gubitaka prinosa iz dana u dan. Već sada možemo reći da će prinosi u pojedinim kukuruzištima biti manji od 30 pa čak i do 100 posto nego što je to bilo planirano.

NAVODNJAVANJE POMAŽE

-Sve, naravno, ovisi o tipu tla i agrotehnici koja je napravljena. Na laganim pjeskovitim tlima ovo će vrijeme ostaviti velike posljedice na usjevima, a već sada je vidljivo da je na pojedinim mjestima kukuruz već propao i ne isplati ga se niti brati – rekao je Siniša Hrgović.

Napominje da će u konačnici bolje proći oni proizvođači koji su sadili kukuruz na tlima blizu vodenih površina ili na težim tlima, a pogotovo oni koji imaju uveden sustav navodnjavanja.

IMG 9619 1575x1050 Custom

Hrgović ističe kako je na početku vegetacije bilo dovoljno oborina zbog čega se biljke nisu duboko ukorijenile jer su imale dovoljno vode.

– Biljka puno bolje reagira kada u startu ima “stresne uvjete” pa samim time razvije bolji korijen ili se bolje adaptira na klimatsku nepogodu. Navodnjavanjem kukuruza može se održavati optimalna vlažnost i razina hranjivih tvari u svim uvjetima, a što dovodi do uštede i poboljšanih prinosa. Najteže je na pjeskovitim tlima – rekao je Siniša Hrgović, dodajući kako su zbog klimatskih promjena ove godine sve žetve krenule ranije, pa će tako biti i s kukuruzom.

– Nije zahvalno unaprijed govoriti o konačnim rezultatima; ostaje nam, kada žetva počne, vidjeti stvarno stanje i nadati se što manjoj šteti – zaključio je Siniša Hrgović.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content