U Jelisavcu brojni posjetitelji uživali u kulturno-zabavnom programu u sklopu tradicionalnih 20. Dana Slovaka

U subotu, 17. kolovoza, u Jelisavacu se održala 20. tradicionalna manifestacija “Dani Slovaka”, odnosno večer korbačika u sklopu proslave 135. obljetnice dolaska Slovaka u mjesto Jelisavac i 30. obljetnice osnutka Matice slovačke Jelisavac.

Ovu manifestaciju organizirali su Matica slovačka Jelisavac i SKUS ” Ivan Brnjik Slovak” pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH i Saveza Slovaka RH, Grada Našica, Turističke zajednice Grada Našica i Mjesnog odbora Jelisavac.

Brojni posjetitelji mogli su uživati bogatom kulturno – zabavnom programu te u tradicionalnom slovačkim specijalitetu – korbačikima.

Nakon hrvatske i slovačke himne sve prisutne pozdravili su saborski zastupnik za češku i  slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, predsjednica Mjesnog odbora Jelisavac Ivana Ligda i predsjednik Matice slovačke Jelisavac Danijel Kubala.
 
Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je veliku važnost slovačke nacionalne manjine za grad Našice. 
 
-Drago mi je što prisustvujem tradicionalnoj manifestaciji Večer korbačika u Jelisavcu. Ova priredba, koja je dio dvodnevnog programa, najbolje predstavlja bogatu gastronomsku i kulturnu baštinu slovačke nacionalne manjine u našemu kraju. Korbačiki su samo dio onoga što Slovaci donose našoj zajednici. Kroz vrijeme je slovačka zajednica postala neodvojivi dio našeg grada obogaćujući naš društveni, kulturni i politički život. Istaknuo bih rad Matica slovačkih u Markovcu i Jelisavcu, te kulturno umjetnička društva koja promiču slovačku tradiciju. Ove godine slavimo 145. obljetnicu dolaska Slovaka u Markovac, a ta obljetnica dodatno naglašava dugačku tradiciju slovačkih zajednica ovdje. Ovakve manifestacije čuvaju tradiciju i grade odnose hrvatskog i slovačkog naroda. To se vidi i u nedavno potpisanom sporazumu o prijateljstvu s gradom Šal’a u Slovačkoj. Dokaz živosti i vitalnost slovačke zajednice i primjer kako različitost obogaćuje i jača našu zajednicu dovoljno pokazuju događaji proslave 135. godišnjice dolaska Slovaka i Večer korbačika. Ponosni smo što su Našice središte slovačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i radujemo se nastavku ove tradicije i suradnje – rekao je gradonačelnik.
 
Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek pozdravio je sve prisutne.
 
– Zadovoljstvo i čast mi je biti dio ove proslave – 135. godišnjice dolaska Slovaka na ove prostore i osnutka naselja Jelisavac. Ova je obljetnica podsjednik na bogatu povijest i svjedočanstvo o snazi i ustrajnosti slovačke zajednice koja već generacijama čuva svoj jezik, tradiciju i kulturu, također ih šireći u našički kraj, Slavoniju i cijelu Hrvatsku. Nemjeriv je doprinos slovačke zajednice u razvoju i napretku Jelisavca, grada Našica i Osječko- baranjske županije. Kroz svoju kulturu, tradiciju i rad,  Slovaci su obogatili ovo područje na razne načine, stvarajući jedinstvenu suradnju slovačkog i hrvatskog nasljeđa. Kao netko tko je od malih nogu uključen u folklor i ples, posebno mi je drago vidjeti kako tradicija živi u prenosi se na nove generacije. Pjesma, gastronomija i ples poveznice su naše kulture i čine ih živima i relevantnima i danas – rekao je Bilek.
 
Tajnica Saveza Slovaka u RH Branka Baksa rekla je kako je izuzetno ponosna na izuzetno plodnu suradnju s kulturno – umjetničkim društvima u Slovačkoj. 
 
– Naš rad obuhvaća širok spektar aktivnosti, od njegovanja kulturnog amaterizma i organizacije izložbi, do intenzivnog rada na izdavaštvu, nastojimo očuvati i promovirati slovačku kulturu u svim njenim aspektima. Ponosni smo na izuzetno dobru suradnju s kulturno- umjetničkim društvima u Slovačkoj, osobito s mjestima odakle su doselili naši predci. Ova veza obogaćuje naše kulturne programe i održava poveznicu s našim korijenima živom. Radimo na očuvanju slovačkog jezika kroz obrazovne programe, od vrtića do fakultetskim razina. Ovo smatramo ključnim za održavanje identiteta među mlađim generacijama. Uz tradicionalne aktivnosti, prilagođavamo se i suvremenim izazovima, koristimo digitalne platforme za promociju naše kulture i povezivanje s mlađom publikom, istovremeno radeći na projektima koji povezuju tradiciju i moderne izazove. – rekla je B. Baksa.
 
Danijel Kubala, predsjednik Matice slovačke Jelisavac, zahvalio se Slađani i Darku Kuricu, bračnom paru čije su skulpture od slame postale prepoznatljiv simbol na ulazu u Jelisavac.
 
U čast 135. obljetnice dolaska Slovaka u ovaj kraj, svoje su skulpture odjeknuli u tradicionalne slovačke narodne nošnje kao podsjetnik na bogato kulturno nasljeđe kojeg  Slovaci već više od stoljeća njeguju na ovim prostorima.
 
U glazbenom dijelu programa nastupili su SKUD Ivan Brnjik Slovak Jelisavac, SKUU “Franjo Strapač” Markovac Našički, FS Šal’an iz Slovačke, MS Miljevci, SKUD “Braća Banas” iz Josipovca Punitovačkog, Češka beseda Konačnica, MS Ilok te HKD “Podgoračani” iz Podgorača.
 
Na svečanosti su bili nazočni i tajnica Saveza Slovaka u RH Branka Baksa, predsjednica Vijeća nacionalnih manjina Osječko – baranjske županije Ana Kanđera Legčević, direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler, te drugi uvaženi gosti.
 
(ww.icv.hr, ak, foto: Siniša Kulišić) 
 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content