ROKOVO 2024. Na velikom Aeropikniku u Koriji očekuje se tridesetak aviona, zmajeva, paraglajda, a stižu i žirokopteri

Avioni, zmajevi, žirokopteri, paraglideri i njihovi piloti bit će sutra (subota) na raspolaganju zainteresiranim posjetiteljima velikog Aeropiknika, koji se na aerodromu u Koriji održava u povodu Rokova 2024. i to nakon punih 15 godina. 

Aeropiknik se održava u organizaciji Aerokluba “Virovitica” i Aerokluba “Air-GB” te uz podršku Grada Virovitice, Turističke i Sportske zajednice grada Virovitice, a na njega već danas (petak) polako pristižu piloti iz cijele Hrvatske. 

Predsjednik Aerokluba “Virovitica” Hrvoje Štefanec pozvao je sve građane da sutra vrijeme rezerviraju za poseban piknik tijekom kojeg će moći razgledati avione, zmajeve, paraglajdere,  žirokoptere od kojih neki stižu i iz Mađarske, pitati pilote i instruktore sve što ih zanima vezano uz ove letjelice, opremu, treninge i članstvo u nekim od klubova. 

-Nakon dugo vremena našim posjetiteljima kroz velik broj letjelica i kolega iz drugih klubova želimo približiti ljepotu ovog sporta i pokazati im zašto smo se i sami zaljubili u letenje – kaže. 

  20240816 154324

Od 10 sati ujutro počinje okupljanje, kada će posjetitelji moći izbliza pogledati letjelice i razgovarati s pilotima, isprobati info letove, dok u 13 do 16 sati program uključuje pokazni dio, kada će biti prilike vidjeti kako se konkretno na tlu i u zraku “ponašaju” letjelice.  

David Ribić, predsjednik Aerokluba “Air 6B” Gornje Bazje, ujedno i član Aerokluba Virovitica, službeni pilot Croatia Airlanesa, doletio je na Aeropiknik ultralakim zrakoplovom po kojem su on i otac poznati diljem regije i više nam je rekao o službenom dijelu programa. 

-Program će biti složen, započet će ultra lakim letjelicama kao zrakoplovima, nakon toga nastupat će motorni zmajevi, motorne jedrilice i za kraj ostavljamo Aeroklubu Virovitica da sa svojim motornim i bezmotornim paraglajderima pokažu što sve znaju i mogu. Kroz četrdesetak minuta pokazat će znanje i na taj način mladim ljudima dati razlog za članstvo u klubu.

20240816 150547

Inače, sutra će biti puno pilota na raspolaganju, posjetitelji će moći sjesti u letjelice, isprobati kakav je osjećaj biti u avionu ili zmaju, pitati sve što ih zanima… Gotovo svi piloti danas će ili najkasnije sutra prijepodne doletjeti u Koriju, unatoč visokim temperaturama. Rokovo je ipak samo jednom u godini – kaže nam pilot David, koji je novinare ICV-a provozao iznad Virovitice i okolice u svom Storck-u. 

Ako vas zanima kako izgleda takav let, možete vidjeti ovdje

Organizatori se nadaju da će velik broj letjelica, osobito žirokopteri (kombinacija zmaja i helikoptera) privući što veći broj ljubitelja panorama gledanih iz ptičje perspektive, adrenalina i ljubitelja novih izazova. 

Aeropiknik počinje u 10 sati i traje do 19 sati, na aerodromu u Koriji. 

(icv.hr, mlo) 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content