Zavjetna procesija i misa na Rokovo, mons. Martinović: Pozvani smo na ljubav prema bližnjemu, snaga nam je u vjeri

Virovitičani su danas (petak) zavjetnom procesijom i svečanom misom obilježili 790. godišnjicu grada i blagdan svog zaštitnika sv. Roka. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je novi požeški biskup, mons. Ivo Martinović, kojega su ispred crkve dočekali gvardijan fra Ivica Jagodić, gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima i župan Igor Andrović sa suradnicima, a srdačnu dobrodošlicu posebno su mu poželjeli članovi župne Obiteljske zajednice, koji su biskupa darivali prigodnim poklonima i zamolili za uvod u svečanost.

Nakon molitve u župnoj crkvi, uslijedila je tradicionalna zavjetna procesija ulicama Virovitice u kojoj su uz predstavnike gradske i županijske vlasti, ustanova i institucija, braniteljskih, kulturnih i sportskih udruga i zajednica sudjelovale i zajednice koje djeluju unutar župe te brojni vjernici i gosti koji su s Virovitičanima željeli proslaviti njihov dan.

Osobito svečano bilo je na svetoj misi, na kojoj su koncelebrirali svećenici iz cijelog Dekanata, kao i svećenici koji dolaze iz Virovitice. Biskup mons. Martinović osvrnuo se na životni i vjerski put virovitičkog zaštitnika sv. Roka, povezavši njegovo poslanje pomoći bolesnima, napuštenima i ostavljenima s trajnom Božjom porukom ljubavi prema čovjeku.

-Pozvani smo na ljubav prema bližnjemu po uzoru na sv. Roka, onu ljubav koja je prepoznatljiva, lijepa, plemenita, a odnosi se na pomoć čovjeku. Sv. Rok imao je samo 32 godine kada je umro u zatvoru, u kojem je završio neprepoznat i optužen da je špijun od vlastitih sugrađana, nakon što je brojne godine života dao služenju bolesnima, napuštenima, zaboravljenima.

Današnje čitanje govori nam o tome kako naši i Božji planovi nisu uvijek isti; Bog djeluje onako kako On vidi, jer nije pristran, već sudi pravedno, odnosno, odabire one koje svijet vidi ludima, slabima, kako bi se kroz njih proslavio, kako bi ih učinio mudrima i jakima.

Isusov primjer i primjer života sv. Roka pokazuje kako je ljubav jedino mjerilo po kojem ćemo biti suđeni na kraju života. Ne po ljepoti, karijeri, tituli, uspjesima, položaju, već po djelima milosrđa koje smo učinili za druge.

Ne bojmo se biti blizu najpotrebitijima, otvorimo srca Bogu i ljudima, za onu pravu ljubav, koju će mnogi ljudi ili kušnje i napasti htjeti umanjiti, obeshrabriti nas u djelima, ali zapamtimo da je naša snaga ne u našim sposobnostima, već u vjeri s kojom je sve moguće – napomenuo je u dirljivoj propovjedi mons. Ivo Martinović.

Župnik fra Ivica Jagodić na kraju svete mise uputio je zahvale biskupu, koji je po prvi put kao biskup služio svetu misu u Virovitici, kao i svima koji su sudjelovali u procesiji i svečanosti te biskupa zamolio za blagoslov župe i svih vjernika. Nakon mise uslijedila je procesija oko oltara sv. Roka, kojemu su domaći vjernici, ali i brojni hodočasnici uputili svoje zahvale i molitve.

Posebno svečanu atmosferu procesije i mise možete vidjeti u našoj galeriji.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Turkalj, M. Rajnović) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content