Optimizacijom javne rasvjete na području grada Našica i prigradskih naselja mjesečni računi smanjeni za oko 50 posto

Kako bi se smanjili troškovi električne energije, ali i modernizirala javna rasvjeta, Grad Našice uložio je u zamjenu postojećih rasvjetnih tijela novim, štedljivim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima LED tehnologije. Nova javna rasvjeta, osim što doprinosi uštedama, usklađena je i s EU direktivama i odredbama Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja.

Projekt financiran kreditom HBOR-a

Projekt zamjene postojećih rasvjetnih tijela onima nove tehnologije, proveden je putem kreditnog zaduženja kod HBOR-a u iznosu 731.025,00 eura s fiksnom kamatnom stopom od 0,25% godišnja i rokom otplate od 10 godina. Ukupna vrijednost investicije bila je 746.175 eura, a razliku od 15.150,00 eura osigurao je Grad Našice iz proračunskih sredstava. Investicija je realizirana u razdoblju od 23. veljače do 20. lipnja ove godine.

U dijelovima grada i prigradskih naselja u kojima je postavljena rasvjeta s automatskim upravljanjem i redukcijom osvijetljenosti u vrijeme smanjenog prometnog intenziteta (u noćnim satima) svjetiljkama LED tehnologije, postignute su znatne energetske uštede u odnosu na ranija razdoblja. Tako je primjerice za lipanj 2024. godine račun za javnu rasvjetu iznosio 8.654,23 eura, a u odnosu na isti mjesec 2023.godine, kada je iznos plaćen za javnu rasvjetu bio 19.184,23 eura postignuta je ušteda od 54 posto, dok je za srpanj 2024. godine račun iznosio 9.530,09, u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je trošak javne rasvjete bio 19.344,91 eura, što predstavlja uštedu od 50 posto.
Projekt zamjene postojećih rasvjetnih tijela novima odradila je zajednica ponuditelja E.G.S.-Elektrograditeljstvo d.o.o. i Lipapromet d.o.o.

U javnu rasvjetu veća ulaganja krenula od 2010. godine

Stara javna rasvjeta građena je u posljednjih 40-tak godina, tako da je danas s 2475 rasvjetnih tijela različitih modela i oblika pokriveno gotovo cijelo područje grada Našica. S projektiranjem i uvođenjem rasvjete s novijim tehničkim rješenjima krenulo se poslije 2005.godine, da bi se od 2010. godine sustavno uvodila rasvjeta s novijim tehnološko-tehničkim, oblikovnim i funkcionalnim rješenjima u manjem broju ulica grada i prigradskih naselja, s regulacijskim svjetiljkama i automatskim upravljanjem.

Ulaganja su nastavljena ovom investicijom kroz koju je Grad Našice postigao dodatne uštede električne energije te smanjio troškove čime više sredstava u gradskom proračunu ostaje za druge namjene.

(nasice.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content