Anđa Oljačić dobitnica je zahvalnice Grada Virovitice za rad s obiteljima poginulih branitelja: Čuvarica sjećanja na sve hrvatske branitelje koji su život ugradili u slobodu

Zahvalnica Grada Virovitice za nesebičan rad pri promicanju vrijednosti brojnim aktivnostima vezanima uz obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata ove je godine pripala dugogodišnjoj predsjednici te udruge Anđi Oljačić.

Anđa Oljačić rođena je, živjela je i radila u Banjoj Luci sve do Domovinskog rata, kada je uslijed vihora rata bila prisiljena s obitelji napustiti svoj grad. Banja Luka je doduše kao veliki grad bila izvan ratnih djelovanja, ali su svakodnevica Hrvata Banje Luke bile neprestane prijetnje, masovno istjerivanje iz kuća, otimanje imovine, logori, pljačke, plaćanje novcima za mogućnost odlaska u Hrvatsku, sustavno i masovno proganjanje, kucanje na vrata i odvođenje Hrvata, ubojstva, palež i uništavanje crkava. Uslijed takve nesigurnosti i straha Anđa Oljačić s obitelji 1992. godine napušta Banju Luku i s obitelji dolazi u Suhopolje.

Sin Darko Oljačić uključuje se kao dragovoljac Domovinskog rata u ZNG i tamo ostaje do kraja 1992. godine, a potom prelazi u Drugu gardijsku brigadu GROMOVE – Crne mambe, gdje ostaje do tragične pogibije u akciji Una 1995. godine.

Kako i sama kaže, rad u Udruzi roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Virovitica bio joj je psihička i moralna pomoć i podrška u tom teškom i tragičnom dijelu njenog života.

U Udruzi je našla roditelje istih sudbina, suputnike u nepremostivoj žalosti te je postala njen aktivni član. Zbog nesebičnog i požrtvovnog rada 1996. godine roditelji poginulih branitelja izabrali su je za predsjednicu Udruge te na toj dužnosti ostaje do gašenja Udruge 17. veljače 2022. godine.

Naime, protekom vremena puno je članova koji su već bili starije životne dobi za vrijeme i nakon završetka Domovinskog rata preminulo pa je Udruga prestala s radom.

POMOĆ U NEPREMOSTIVOJ TUZI

Tijekom godina postojanja Udruga je odradila puno susreta i projekata usmjerenih k očuvanju sjećanja na vitezove koji su utkali svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

A. Oljačić se najviše ponosi na to što je potaknula pisanje spomen-knjige te izgradnju spomen-obilježja Domovinskom ratu. Zbog rada i zalaganja u svojoj Udruzi postala je i potpredsjednica Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata – Središnjeg odbora u Zagrebu.

Svoj rad je prvenstveno posvetila i usmjerila na pružanje pomoći članovima Udruge u obilježavanju događaja i sjećanja na poginule u Domovinskom ratu kako se nikada ne bi zaboravila niti jedna akcija, niti jedan poginuli branitelj.

Kako nam je i sama rekla, Zahvalnica Grada za nju je veliko i ugodno iznenađenje.

– Bila sam pomalo zatečena, ali u isto vrijeme i silno počašćena ovim gradskim priznanjem. Nažalost biološki sat roditelja poginulih branitelja lagano otkucava i trenutno nas je samo desetak, no svi koji smo u mogućnosti i dalje ćemo obilježavati sjećanja na Domovinski rat, našu poginulu djecu, a naravno i na sve ostale hrvatske branitelje. Ne kaže se bez razloga da smo mi roditelji osjetili rat na najsuroviji način jer kad ti ubiju dijete, kao da su ti ubili budućnost. U toj svojoj boli, iako nisam rođena niti živjela u Virovitici, djelujući u svojoj udruzi, a samim time surađujući i s drugim udrugama te lokalnom samoupravom ipak sam ostala „na nogama” i trudila se dati što više.

Izuzetno mi je drago da je Grad Virovitica prepoznao ta moja nastojanja, ali jednako i nastojanja članova naše udruge jer ova zahvalnica namijenjena je svima onima koji su tijekom dugogodišnjeg rada u nju utkali dio sebe i na taj način čuvali istinu o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima – rekla je Anđa Oljačić.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content