SUHOPOLJSKI KOTLIĆ 2024. Najbolji čobanac skuhali članovi Kinološkog kluba Suhopolje

Dobar temeljac, domaće povrće, provjereni i kvalitetni začini, dobro meso, ljubav i pjesma. Sve su to “sastojci” savršenog čobanca ili paprikaša kojeg u okviru Suhopoljskog kotlića 2024. danas (nedjelja) u dvorištu Restorana Park u Suhopolju koriste ekipe koje su se natjecale za titulu najboljeg u pripremi ovog tradicionalnog jela. 

Općina Suhopolje po 19. put domaćin je ove manifestacije kojom obilježava Dan općine, a koja je ove godine okupila 32 ekipe, ne samo s područja Virovitičko-podravske, već i Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Načelnik Goran Doležal kao dobar domaćin obišao je svaki tim dok je pripremao svoj specijalitet, a koji će po dovršetku kuhanja ocijeniti i nagraditi stručni žiri. 

-Drago nam je što se ove godine natječu ekipe svih dobi, imamo timove sastavljene doslovno od djece do umirovljenika i što su na kotliću zastupljeni svi segmenti našeg društva – ističe načelnik koji dodaje da je radostan što su uz priliku za nagradu natjecatelji najviše okupljeni zbog druženja i izmjena iskustava.

viber slika 2024 08 11 17 10 48 298 Custom

Podsjeća kako je općina Suhopolje mjesto duge tradicije, pa je priprema hrane u kotliću svojevrsni gastro pečat ovog područja. Zato se svake godine oko 600 gostiju okupi oko ekipa i degustira domaće delicije koje satima i brižno pripremaju u okviru natjecanja. 

Općina je i ove godine, u suradnji s Lovačkom udrugom Suhopolje, osigurala temeljno – tri kilograma mesa, posude za podjelu hrane, kruh,  dok je svaka ekipa, u kojoj je najmanje dva člana, donijela ostalo što smatra neophodnim za pobjednički čobanac ili paprikaš. 

Za ekipu USHOS Baranja tajna je u baranjskoj, slatko-ljutoj paprici i  svinjskim nogicama za gustoću i masnoću koja je ravnoteža suhom mesu divljači, kaže Lazo Kovač. 

Iz Udruge osoba s invaliditetom Virovitica, tajna je u kvalitetnom mesu, kojeg mora biti puno, kažu nam, dodajući kako i povrće mora biti domaće, svježe, osobito luk, mrkva celer. Za njihov savršeni čobanac u kotliću ne smije biti ničeg “umjetnog”, napominju, samo svježe namirnice i provjereni začini.  

viber slika 2024 08 11 17 10 47 810 Custom

DVD Suhopolje i ove godine bori se za titulu najbolje ekipe u pripremi kotlića, povjeravaju nam, rekavši kako je po njima idealan domaći recept s pikantnim potpisom, od kvalitetnog mesa do tajnih dodataka koji su sami donijeli i miješaju ih u kotliću kako vrijeme pripreme prolazi. Druženje je također bitno, napominju, a s njima se slažu članovi ekipe Knjižnica Libra, koji kažu kako im je baza kotliću goveđi temeljac, papar i paprika, uz dobro meso. 

-Naša tajna je bakina tajna koju nećemo odavati, nadamo se da će biti prepoznatljiva onima koji će kušati naš čobanac – poručuju. 

Jedan od najraspjevanijih timova koji se ove godine natječu i to po prvi put je ženski tim, poznate suhopoljske Contesse, koje ne odaju da je njihov najjači začin u pripremi čobanca – pjesma. 

-Na kotliću smo po prvi put, atmosfera je sjajna, a naš će čobanac biti jak i ukusan, donijele smo puno začina i različitih papričica. Radimo pravi ljutkasti ženski čobanac, jer su i žene ponekad ljute  – kažu u raspjevanim Contessama. 

“Poderani kotlić” može se pohvaliti mladošću – baka Snježana,  sin Ivan te unuci Lion i Lorenzo ekipa koja je na kotliću također po prvi put i iako bi voljeli pobijediti, uživaju najviše u druženju, kažu. 

Među natjecateljskim ekipama je i ona Općine Sopje, u kojoj je i načelnik Berislav Androš. Sopje je poznato po svom bošporu, a u Suhopolje je došao okušati se u paprikašu sa svojim kolegama i družiti se u dobroj atmosferi. Josip Mareković kaže kako paprikaš pripremaju s puno domaćeg povrća, koje će se pomiješati s mirisima i okusima mesa te u dugoj pripremi ovog tradicionalnog jela.  

viber slika 2024 08 11 17 10 47 484 Custom

I dok su ekipe pripremale svoj idealan kotlić, uz pjesmu, ples, kušanje domaćih lepinja, kobasica, kulena, kolača i drugih delicija koje su pripremale kušače za ono glavno jelo, gosti su polako pristizali u Suhopolje, u iščekivanju čobanca ili paprikaša po završetku natjecanja i proglašenja najboljeg. 

Među onima koji godinama dolaze na Suhopoljski kotlić su obitelji Horvat i Brekalo iz Pčelića. 

-Najbolji čobanac je onaj koji je gust, u kojem se osjete začini, uz dobro meso. Dolazimo na čobanac ovdje jer ga se može kušati ovakvog samo jednom u godini i jer se ovdje priprema ta dobra stara hrana. Jasno se vidi koji je kotlić sa čobancem ili paprikašom, a u kojem je obična ‘ajnpren juha’ – znalački tvrde naši sugovornici. 

Sve ekipe slažu se u jednom – neovisno o pobjedi, kao nagradu svatko će od njih shvatiti tren kada nakon podijeljene porcije iz svog kotlića zauzvrat dobije prazan tanjur i osmijeh zadovoljnog gosta na licu. 

Najbolji čobanac skuhali su članovi Kinološkog kluba Suhopolje, drugo mjesto pripalo je timu PHR Virovitičko-podravske županije, dok su treći bili članovi tima Branitelja Levinovac. Nagrade im je podijelio načelnik Goran Doležal.

(www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content