Završilo desetodnevno ljetovanje djece iz Ukrajine u VPŽ: Svakodnevno je bilo sadržajno i prepuno aktivnosti

U Virovitičko-podravskoj županiji, od 23. srpnja do 1. kolovoza, u pratnji dvije odgojiteljice i dva vozača, boravilo je 20 djece iz Ukrajine.

Djeca od 10 do 16 godina su iz ukrajinskog grada Černihiva u Sumskoj oblasti na sjeveru Ukrajine, a u grad koji je od ukrajinsko-ruske granice udaljen tek dvadesetak kilometara i koji je svakodnevno izložen ratnim strahotama krenuli su jutros (četvrtak).

Sinoć (srijeda) je u EPIcentru Sequoia Slatina upriličena oproštajna večer za djecu, odgajateljice i vozače, na kojoj su uz njih nazočili i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, Helena Hegediš koja je na volonterskoj bazi uz pomoć brojnih sponzora i volontera organizirala realizaciju ovog ljetovanja na osobnu zamolbu izvanredne i opunomoćene veleposlanice Republike Hrvatske u Ukrajini Anice Djamić, ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić, članice Društva “Naša Djeca” Slatina i drugi.

– Djeca i njihove voditeljice vraćaju se doma u ratom zahvaćeno područje gdje opasnost i dalje prijeti, no nadam se da će im uspomene na ljetovanje u Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji olakšati povratak u stvarnost. Drago mi je da smo im bar na kratko uspjeli odvratiti misli i tužne slike iz njihove domovine te će sa sobom ponijeti nove slike svega onoga lijepoga što su ovdje vidjeli i proživjeli. Djeci smo priuštili miran i ugodan odmor u sigurnom i mirnom okruženju te im omogućili da upoznaju kraj između Drave i Papuka, ali i puno više od toga – istaknuo je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika grada Slatine Ilija Nikolić.

Desetodnevno putovanje djece iz Ukrajine kroz VPŽ svakodnevno je bilo sadržajno i prepuno aktivnosti.

-Obišli su cijelu županiju od istoka do zapada, a imali su i jednodnevni izlet na more, u Novi Vinodolski, što su im omogućili zagrebačka tvrtka ProAkustik i Slatinčanka dr. Felicita Mahović, a u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Slatina te su na taj način okusili i zelenu i plavu Hrvatsku – istaknula je Helena Hegediš te podsjetila kako su djeca osim upoznavanja s ljepotama i znamenitostima Slatine, prisustvovala manifestacijama Slatinsko ljeto i Ljeto u Kinu te su za njih organizirane zanimljive igraonice i radionice.

Osim toga, posjetili su Viroviticu gdje su između ostaloga razgledali izložbu “Virovitica voli vlakove”, obišli Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima, Adrenalinski park u Velikoj i Geo info centar u Voćinu, sudjelovali na Olimpijadi starih sportova u Višnjici, a odmorili su se uz kupanje na jezeru u Orahovici.

– Zahvale redom idu i Virovitičko-podravskoj županiji, gradovima Virovitici i Orahovici, općinama Sopje, Voćin i Čačinci, turističkim zajednicama VPŽ i Virovitice, Parku prirode Papuk, Park-šumi Jankovac, Dravskoj priči u Noskovcima, Crvenom križu Slatina, Društvu Naša djeca Slatina, Pučkom otvorenom učilištu Slatina, Pizzeriji Ivona, doktorici Feliciti Mahović, slastičarki Sandri Jadek i brojnim poduzetnicima i osobama koje su također željele pomoći djeci iz Ukrajine, kao i medijima – zaključila je Hegediš.

Na boravku u Virovitičko-podravskoj županiji u ime cijele grupe zahvalila se voditeljica Tetyana Strihar koja je naglasila kako nisu znali koliko može biti lijep i ovaj kontinentalni dio Hrvatske.

– Kada dođemo u Ukrajinu ispričat ćemo svima kako Hrvatska nije samo more te se mogu vidjeti mnoge prirodne ljepote. Ono što nas je najviše oduševilo su dobri ljudi koji su nas svugdje prihvatili srdačno tako da smo se osjećali kao kod kuće. Uz sve to ono što se djeci ovdje najviše svidjelo je mir u kojemu su jednako uživali kao i u svim zanimljivostima koje su proživjeli – rekla je voditeljica Strihar zahvalivši se pritom Heleni i svima koji su se potrudili organizirati im ovakvo prekrasno ljetovanje.

Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije pripremila je darove za djecu i njihove voditelje koje su im, uz obnašatelja dužnosti slatinskog gradonačelnika Iliju Nikolića i Helenu Hegediš, uručile volonterke Društva Naša djeca Slatina na čelu s predsjednicom Ivanom Strupar koje su djeci bile na raspolaganju svakodnevno te ih pratile na svim aktivnostima.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content