HRVATSKA – JAPAN 30:29 Preokret Hrvatske u ogromnoj drami na startu OI-ja

Hrvatska rukometna reprezentacija u ogromnoj je drami pobijedila Japan 30:29 na startu Olimpijskih igara. Velike probleme su momčadi Dagura Sigurdssona zadali Japanci, kojima je upravo on do veljače ove godine bio izbornik. Vodio je Japan pet razlike na poluvremenu, imao i +6 na startu drugog, ali Hrvatska je dramatičnim preokretom stigla do pobjede. U junaka se na kraju prometnuo Ivan Martinović, koji je u posljednjim sekundama postigao pogodak vrijedan slavlja, piše Index.

Iako nominalno autsajder u ovoj grupi, Japan je drugi put u tri godine namučio Hrvatsku. Prije tri godine na Svjetskom prvenstvu ove dvije reprezentacije odigrale su 29:29. Ovaj susret kao da je bio repriza toga – Japanci su imali ogromnu prednost, a Hrvatska se uspjela vratiti. Ipak, ovaj put postoji jedna bitna razlika, jer je Hrvatska sada zabila 30. gol i došla do pobjede.

Japan napravio +5 u prvom poluvremenu

Hrvatska je nešto bolje otvorila susret i do 10. minute u nekoliko navrata imala vodstvo od dva razlike, no zatim je počela griješiti u napadu, a japanski izbornik pogodio je i s promjenom vratara jer je Daisuke Okamoto krenuo čudesno braniti.

Japanci su to iskoristili da se vrate, da bi u zadnjih deset minuta drugog poluvremena hrvatski napad u potpunosti stao. Japanci su to kažnjavali brzim golovima i na kraju izgradili prednost od 18:13.

Hrvatska prodisala u drugom dijelu

Na startu drugog poluvremena Sigurdsson je prešao iz 6-0 u 5-1 obranu s Domagojem Duvnjakom na poziciji prednjeg. Japancima je to stvorilo probleme u organizaciji napada, no i tako su početkom drugog dijela uspjeli u tri navrata imati +6 zahvaljujući velikim promašajima i greškama Hrvatske.

Ipak, nakon što je Japan poveo 23:17, Hrvatska je nanizala nekoliko jako dobrih obrambenih akcija iz kojih je postizala lake pogotke te se serijom 5:0 vratila u egal, a dobro je funkcionirala i igra 7 na 6 u napadu. U napetoj završnici Hrvatska je ušla uz prednost od jednog gola, no Japan nije dozvolio više od toga.

Martinović zabio za pobjedu

Japanci su 50-ak sekundi prije kraja čak dobili i napad kojim su mogli povesti te možda i pobijediti, no prvi udarac obranio je Dominik Kuzmanović, a nakon odbijene lopte japanski pivot Shuichi Yoshida pogodio je gredu. Hrvatska je imala 15-ak sekundi da odigra napad za pobjedu, a odgovornost je preuzeo Ivan Martinović i u zadnjim sekundama sjajno pogodio za konačnih 30:29.

Najbolji strijelac Hrvatske sa šest golova bio je Mario Šoštarić, a po četiri su postigli Lovro Mihić i Martinović, koji je imao i šest asistencija. Vrlo zapaženu ulogu odigrao je Duvnjak, koji je unio energiju u obranu, dok je na drugoj strani imao tri gola i četiri asistencije. Japance je s 10 pogodaka predvodio raspoloženi srednji vanjski Kosuke Yasuhira.

Hrvatskoj u ponedjeljak od 11 sati slijedi utakmica protiv Slovenije, nakon čega će redom igrati s Njemačkom, Švedskom i Španjolskom.

(index.hr, Foto: HRS)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content