Rast mirovina u srpnju: Što očekivati i kako će to utjecati na umirovljenike?

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, procjenjuje da će srpanjsko usklađivanje mirovina iznositi 7,11 posto. Visoki postotak pokazuje rast plaća, no i dalje su nedovoljne s obzirom na inflaciju, dok je realna vrijednost mirovina bitno niža. Umirovljenici s prosječnom neto mirovinom od 580,83 eura dobit će oko 40 eura više, no 60 posto njih prima mirovine ispod prosjeka. Prosječna mirovina, kad se izuzmu vojne i braniteljske mirovine, iznosi 534,84 eura, pa će povećanje biti manje za te umirovljenike, piše Večernji.

Odluka o usklađivanju bit će donesena nakon što budu dostupni svi podaci o plaćama i cijenama, a mirovine će rasti od 1. srpnja, no razlika će biti isplaćena u rujnu. Petrović podsjeća da je na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike predloženo povećanje omjera usklađivanja na 85:15, ali ministar financija Marko Primorac nije pokazao velik interes za ovu promjenu, pa se očekuje samo trenutni model usklađivanja.

U posljednjim godinama usklađivanja su bila znatno niža, s rekordnim povećanjem od 8,42 posto u srpnju 2023. godine. Trenutno, usklađivanje iz siječnja 2024. bilo je 4,19 posto, dok sindikat procjenjuje da će srpanjsko usklađivanje iznositi 7,11 posto. Petrović ističe da visoki postotak usklađivanja ništa ne znači ako se ne uspoređuje s rastom plaća, jer pad udjela u rastu plaća pokazuje da mirovine realno opadaju. Prosječna neto mirovina trenutno iznosi 580,83 eura, a prosječna neto plaća za svibanj bila je 1324 eura.

(icv.hr, vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content