SERIJAL „ŽENE NA SELU: SNAGA, VIZIJA I NASLJEĐE“ Neispričane priče o čuvaricama plodova zemlje i pokretačicama promjena

U srcu svakog seoskog krajolika leži izvanredna priča koja često ostaje neispričana. To je priča o ženama na selu, neumornim kustosicama tradicije, čuvaricama plodova zemlje i pokretačicama promjena u ruralnim zajednicama širom svijeta.

Dok se središnja pozornost često usmjerava na poljoprivredu i tradicionalni način života, često se zaboravlja prepoznati ključnu ulogu žena u oblikovanju i održavanju ruralnih područja. One su osnova zajednice, nositelji tradicije i inovatori koji neumorno rade na stvaranju bolje budućnosti za svoje obitelji i zajednicu.

Ovaj serijal članaka posvećen je istraživanju bogatstva, raznolikosti i dubokih korijena ženskog prisustva na selu. Kroz niz priča, portreta i analiza, istražit ćemo živopisne i inspirativne priče te nevjerojatnu snagu koju donose žene na selu.

OD STOČARKE DO VRTLARKE

Serijal o ženama na selu pruža duboki uvid u raznovrsne uloge i doprinose žena u ruralnim područjima, ističući njihove izazove i uspjehe. Svaki članak nudi jedinstvenu perspektivu: od portreta poljoprivrednice koja kroz inovacije i predanost oblikuje svoju farmu, preko stočarke koja brine o životinjama i doprinosi održivosti, do obrtnice čija kreativnost obogaćuje lokalnu kulturnu scenu.

happy female florist walking greenhouse holding potted flowering plant smiling medium shot copy space gardening job botany concept
Freepik

Serijal također istražuje poduzetnički put žena koje osnažuju zajednicu, vrtlarke koja svojim radom unosi svježinu u zajednicu, pčelarke koja s ljubavlju njeguje pčele, volonterke koja svojim angažmanom donosi pozitivne promjene te medicinske djelatnice koja neumorno radi na poboljšanju zdravlja i dobrobiti lokalne zajednice. Na kraju, u refleksiji serijala, ističe se važnost prepoznavanja i podrške ženama na selu te njihova uloga u osiguravanju održivosti i prosperiteta ruralnih zajednica, naglašavajući potrebu za daljnjim osnaživanjem i promicanjem rodne ravnopravnosti.

Žene koje žive u ruralnim područjima Hrvatske često se susreću s brojnim izazovima koji su drugačiji od onih koje imaju žene u gradskim sredinama. Obrazovanje, zaposlenje i pristup zdravstvenoj skrbi često su temeljna pitanja koja se ističu u istraživanju iz 2011. godine, pod nazivom “101 pitanje za ženu iz ruralnih područja”, koje su proveli Sinković i Đugum. Istraživanje je obuhvatilo 1656 ispitanica u dobi od 18 do 81 godine iz 18 županija Republike Hrvatske.

MUŠKI I ŽENSKI POSLOVI

Kada je riječ o obrazovanju, više od polovice ispitanica (56,4%) ima srednjoškolsko obrazovanje, dok je samo manji postotak (6%) visoko obrazovan. Zanimljivo je da unatoč izraženoj želji za usavršavanjem (60% ispitanica), mnoge od njih (60%) navode nedostatak mogućnosti za daljnje obrazovanje.

Jedno od najiznenađujućih rezultata istraživanja je podatak o vozačkim dozvolama, gdje 60% ispitanica posjeduje vozačku dozvolu, ali 57% od njih ne vozi osobni automobil. Ovo sugerira složen odnos između posjedovanja dozvole i stvarne mobilnosti žena u ruralnim područjima.

woman yellow shirt drives
Freepik

Pitanje rodne ravnopravnosti također je ključno. Više od dvije trećine ispitanica smatra da postoje jasne podjele na muške i ženske poslove na njihovim gospodarstvima, što utječe na njihovu ekonomsku i društvenu autonomiju.

U narednim člancima ćemo istražiti kako ovi i drugi faktori utječu na svakodnevni život žena u ruralnim područjima Hrvatske te analizirati politike i inicijative usmjerene na poboljšanje njihovog položaja.

Ovo nije samo priča o ženama na selu; ovo je priča o snazi, viziji i naslijeđu koje one nose sa sobom svakog dana. Kroz ovaj serijal, nadamo se stvoriti prostor za razumijevanje, poštovanje i podršku ženskom doprinosu ruralnim zajednicama diljem svijeta, ističući njihovu nezamjenjivu ulogu u stvaranju održivih, prosperitetnih i inkluzivnih zajednica za buduće generacije.

Članak je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz Programa poticanja novinarske izvrsnosti. 

(icv.hr, Željka Đaković Leš, Foto: Ž. Đaković Leš, Freepik)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content