Saznajte tko ima pravo na beneficirani radni staž i ranije umirovljenje?

Zaposleni koji rade na određenim radnim mjestima ili imaju specifična zanimanja mogu steći pravo na beneficirani radni staž, odnosno staž osiguranja s povećanim trajanjem. Tportal je provjerio tko i na koji način može koristiti zakonsku povlasticu i ranije otići u mirovinu.

Način utvrđivanja zanimanja i radnih mjesta na kojima se računa beneficirani staž u općem mirovinskom sustavu propisan je Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem i posebnim propisima za pojedine kategorije osiguranika (vojska, policija, vatrogasci, pomorci i dr.).

Beneficirani radni staž donosi određene povlastice zbog obavljanja rada na osobito teškim i za zdravlje štetnim mjestima ili zbog posljedica na zdravlje koje nastaju zbog specifičnosti profesije, odnosno kada su fiziološke funkcije organizma u opadanju zbog težine posla.

Posljednje izmjene pravila za beneficirani staž donesene su 2021. godine, kada je to pravo uvedeno i za osobe s invaliditetom, oboljele od izuzetno teških bolesti.

Radna mjesta s beneficiranim radnim stažem

S druge strane, broj zanimanja s beneficiranim stažem povećao se uvođenjem povlastica za još dva zanimanja, voditelja kabinske posade zrakoplova i člana kabinske posade zrakoplova.

U međuvremenu je pokrenuto nekoliko inicijativa za proširenje tog prava, a najglasniji su bili djelatnici hitne medicinske pomoći te su organizirali prosvjede za skraćenje radnog vijeka i odlazak u mirovinu s 55 godina. 

Zanimanja s beneficiranim radnim stažem

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content