Prijavljen projekt za izgradnju nove zgrade Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici vrijedan gotovo 18 milijuna eura

U sklopu Javnog poziva “Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje srednjih škola” koji je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Razvojna agencija VIDRA prijavila je projekt “Izgradnja nove zgrade Gimnazije Petar Preradović u Virovitici” u iznosu od 17.950.750 eura. Prijavitelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a projekt će se provesti u suradnji s partnerom, Gradom Virovitica.

Cilj projektnog prijedloga je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za povećanje obuhvata gimnazijskim programima izgradnjom nove zgrade Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici koja je energetski učinkovita, zadovoljava pedagoške standarde u pogledu tjelesne i zdravstvene kulture te omogućuje pedagoški pristup učenicima koji se temelji na kombinaciji znanja i stečenih iskustava. Ciljna skupina su svi budući učenici srednjoškolskog programa koji će pohađati Gimnaziju Petra Preradovića Virovitica, kao i svi profesori te ostali djelatnici škole.

Planira se izgradnja nove zgrade gimnazije u Južnom bloku Grada Virovitice za 450 učenika u 20 razrednih odjeljenja u jednoj smjeni te dvodijelne sportske dvorane za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, što uključuje i rješenje vanjskih sportskih terena i hortikulturno rješenje.

Izgradnjom nove zgrade gimnazije, osnažuje se stjecanje temeljnih kompetencija srednjoškolskog odgoja i obrazovanja čime se stvaraju pretpostavke za bolju prohodnost prema visokom obrazovanju. Na razini srednjoškolskog obrazovanja cilj je povećati kvalitetu, učinkovitost i relevantnost obrazovanja i omogućiti svim učenicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za zapošljavanje ili nastavak obrazovanja, kao i osigurati višu razinu usklađenosti obrazovnih programa s potrebama tržišta rada i novim kurikularnim potrebama te uspostaviti uvjete za značajniji doprinos obrazovanja razvojnim potrebama.

Osim toga, realizacijom ovog projekta, po preporuci broj 2 iz NPOO-a, doprinijet će se ostvarenju reforme sustava obrazovanja i poboljšat će se pristup obrazovanju i osposobljavanju na svim razinama, a posljedično tome značajno bi se povisila kvaliteta i relevantnost za tržište rada. Ispunjenjem ovih ciljeva svim polaznicima pružaju se jednake obrazovne mogućnosti tijekom cijelog obrazovnog procesa. S ciljem poboljšanja općeg srednjeg obrazovanja, planirana je veća stopa sudjelovanja u gimnazijskim programima što će pozitivno utjecati na stopu završetka visokog obrazovanja.

Planirani projekt u skladu je sa strateškim ciljem NRS- a koji je konkretiziran u Programu Vlade, planiranim i započetim reformskim intervencijama školstva te kurikuluma srednjoškolskih strukovnih programa kao i UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine koji predviđa uključivo, kvalitetno i pravično obrazovanje i cjeloživotno učenje za sve.

Projektna prijava izrađena je uz savjetodavnu pomoć VIDRA-e – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

(ravidra.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content