Sedamdesetak sudionika prve Međunarodne regate Mura-Drava-Dunav boravili na Križnici

U petak 19. srpnja, u poslijepodnevnim satima rijekom Dravom je na izletište kod križničkog mosta pristiglo sedamdesetak sudionika regate iz Austrije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Njemačke i Srbije. Izletište je tako nakratko poslužilo kao mjesto za postavljanje kampa i privremeni smještaj ovih zaljubljenika u rijeke i veslanje.

Međunarodna regata Mura-Drava-Dunav je prestižna veslačka manifestacija koja okuplja veslače iz različitih zemalja, promovirajući sport i očuvanje prirodnih ljepota rijeka Mure, Drave i Dunava. Ukupna dužina ovogodišnje regate je cca 450 km, od toga se kroz Austriju plovi 81 km, kroz Sloveniju 42 km i kroz Hrvatsku 315 km. Regata je krenula 13. srpnja 2024. godine u austrijskom Apfelbergu, a završava 25. srpnja 2024. u Aljmašu gdje se spaja s TID-om (Tour International Danubien), velikom dunavskom regatom koja 23.06.2024. kreće iz Njemačke i 31.08.2024. završava u Rumunjskoj.

– Naša regata ove godine po prvi puta postaje ogranak dunavske regate TID koja se održava od 1956. godine, a dužina joj je 2500 km. Misija dunavske regate TID je povezivanje ljudi i naroda Podunavlja. Isti cilj ima i ovaj naš ogranak regate za porječja Mure i Drave. U tom kontekstu nastojimo se povezati s lokalnim zajednicama koje su na našem putu radi druženja i upoznavanja onih koji putuju rijekama i onih koji na njihovim obalama žive – istaknuli su organizatori.

Organizator prve MDD regate u Hrvatskoj je TID Hrvatska u Kajak kanu klubu Aljmaš u suradnji s Kajak kanu klubom Mura iz Murskog Središća, Baraber extreme teamom iz Belišća te VK Iktus iz Osijeka. Kao suorganizator regate pridružila se i Općina Pitomača, a goste je pozdravio i poželio im mirnu plovidbu čitavim tokom regate, Rikard Bakan, predsjednik Općinskoga vijeća Općine Pitomača. Osim njega, sudionicima su se obratili i predstavnici regate Ivica Ranogajec i Andi Woelinger.

(pitomaca.hr, Foto: IB Production)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content