Potražnja za klima uređajima povećana za sto posto: Na policama u Virovitici nestašica rashladnih uređaja

U posljednjim godinama svjedoci smo sve izraženijih klimatskih promjena koje su, čini se, izbrisale četiri godišnja doba i ostavile samo ljeto i zimu. Virovitičani, bez obzira na dob ili zdravstveno stanje, već godinama osjećaju posljedice ekstremnih vrućina. Ove sezone, toplinski val traje duže nego ikad, donoseći gotovo 40 stupnjeva tijekom dana i gotovo 30 noću.

Kako bi ublažili tegobe prouzrokovane ovim ekstremnim temperaturama, mnogi su se obratili stručnjacima za klimatizaciju. Potražnja za klima uređajima nikad nije bila veća, a trgovci i monteri su suočeni s velikim opterećenjem.

Marko Celić, vlasnik obrta „Instalacije M&M“ iz Milanovca ističe kako je potražnja ovog ljeta veća nego ikad.

– Mobitel zazvoni i po dvadesetak puta u nepunih sat vremena. Posla imamo preko glave, a na žalost ne možemo biti brzi kao što bi neki željeli. Većina ljudi želi klimu istog dana kada nazovu, što je gotovo nemoguće jer je za instalaciju potrebno i do mjesec dana – objašnjava Marko.

20240722 110953 Custom

Potražnja za klima uređajima povećala se za sto posto u odnosu na prošle godine.

– Sada i oni koji su bili protiv klimatizacijskih uređaja sada ih kupuju. U mom obrtu imamo trojicu radnika, a instalacija klime može trajati nekoliko sati. Imamo i do 30 narudžbi dnevno, a tehnički ne možemo obaviti ni polovicu. Moramo i nabaviti klime prije nego ih montiramo, što dodatno produžuje proces. Nažalost, većina naših mušterija nije razmišljala o tome na vrijeme, što je dovelo do gužvi – dodaje Marko.

Najtraženiji su manji klima uređaji od 2,5 i 3,5 kW, dok se za veće prostore ugrađuju klime od 5,5, 6,5 i 7,5 kW. Cijene uređaja i usluga montaže kreću se od 550 eura za manje klime do više od 1000 eura za veće.

– S obzirom na ekstremne temperature, malo tko pita za cijenu, samo žele klimu. Nadam se da će iduće godine svi koji će trebati klimu nabaviti istu prije ljetne sezone kako bi se izbjegle gužve – kaže Marko.

viber slika 2024 07 22 13 14 03 032 Custom

Slične informacije pruža i Davor Bušetinčan, djelatnik trgovine „Trgovod” u Virovitici.

– Redovi i narudžbe nikad nisu bili veći. Zbog velike potražnje trenutno nemamo ni jedan klima uređaj na skladištu osim onih koje koristimo za hlađenje naše trgovine. Najtraženiji su uređaji od 3,5 kW, koji su dovoljni za hlađenje manjih stanova ili nekoliko prostorija u kući – objašnjava Davor.

Cijena paketa za montažu klima uređaja u trgovini „Trgovod” kreće se od 540 eura pa naviše, ovisno o vrsti uređaja i složenosti posla.

– Kupci se predbilježuju, a vrijeme čekanja može varirati. Dok se situacija ne smiri, teško je sve odraditi na vrijeme – dodaje Davor.

Pouka iz ovogodišnjeg iskustva je jasna: klima uređaje treba nabavljati unaprijed, pravilno ih koristiti i redovno servisirati kako bi se olakšali vrući i sparni ljetni dani. S obzirom na trenutnu situaciju, pravovremena priprema i odgovorno održavanje klima uređaja postaju ključni za udobnost i zdravlje u ekstremnim vrućinama.

(icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

IMG ee6a167b80927ca86112d8453b7eb110 V

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content