Održana 21. sjednica Gradskog vijeća grada Našica: Razgovaralo se o Lapovcu i NEXE Areni

U Gradskoj vijećnici Grada Našica jučer je održana 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica. Na sjednici je bilo prisutno 13 vijećnika i vijećnica te ravnatelji, direktori i voditelji gradskih poduzeća. Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar vodio je sjednicu na kojoj je bilo 13 točaka dnevnog reda. Većina točaka dnevnog reda usvojeno je jednoglasno.

U aktualnom satu vijećnik Bruno Wolf (SDP-HNS-HSS) postavio je pitanje kada će Lapovac biti spreman za kupanje, odnosno kada bi Lapovac mogao biti spreman za veću turističku ponudu.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba odgovorio je kako se na uređenju Lapovca radi već jedno duže vrijeme, te da je riješenje napravljeno, ali cijeli proces traje jako dugo zbog toga što je Lapovca u vlasništvu Hrvatskih voda i sam postupak je složeniji.

Drugo pitanje također je postavio vijećnik Bruno Wolf kojega je zanimalo u kojoj se fazi nalazi projekt NEXE Arene. Gradonačelnik Krešimir Kašuba rekao je kako se ovdje radi o zaista velikom projektu u vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna eura, te je potrebna suradnja Županije, Vlade te NEXE d.d.-a kako bi se projekt mogao dovršiti. Također, gradonačelnik je rekao kako Grad financijski sudjeluje minimalno u ovom projektu, a trenutno se završava građevinska dozvola.

Vijećnica Josipa Knežić (SDP-HNS-HSS) postavila je pitanje gradonačelniku koje se odnosilo na nedavno putovanje u Republiku Slovačku i potpisivanju Povelje prijateljstva između Našica i Šal’e. Vijećnicu je zanimalo po kojim kriterijima se odabralo izaslanstvo Grada Našica i kojima je sredstvima financiran put. Gradonačelnik Krešimir Kašuba je rekao kako je on odabrao delegaciju koja je povezala politički, turistički i kulturni aspekt Grada, a put te sve vezano za njega financirali su prijatelji iz Šal’e, osim goriva i troškova autoputa.

Vijećnica Anita Stanić Plemeniti (SDP-HNS-HSS) postavila je pitanje o ozelenjavanju samog grada, te dali se radi nešto po tom pitanju, jer ovo će ljeto biti zapamćeno po nesnosnim vrućinama. Gradonačelnik Krešimir Kašuba odgovorio je kako se intenzivno radi na tome, te kako su u Perivoj Pejačević uložena jako velika sredstva kao bi on danas bio primjer održivog urbanog prostora koji ne samo da doprinosi smanjenju vrućina, već i pruža ugodan prostor za druženje i rekreaciju građana. Također, gradonačelnik je rekao kako se planiraju dodatna ulaganja u zelene površine diljem grada, uključujući i sadnju novih stabala, čime će se osigurati prilagodba na klimatske promjene te će se s time povećati i kvaliteta života svih stanovnika.

Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar rekao je kako je i ovaj put zadovoljan konstruktivnom raspravom.

– Današnja ljetna sjednica Gradskoga vijeća nije imala puno točaka dnevnog reda. Uglavnom smo raspravljali o izvješćima gradskih ustanova o tvrtki za godinu iza nas. Rasprava je otvarala nova pitanja na koja su dani odgovori, a neka će biti odgovorena naknadno. Ova će izvješća biti osnova daljeg djelovanja i poslovanja tijekom godine. Važnija je odluka bila dati suglasnost Našičkom parku d.o.o. za nabavu novih komunalnih vozila. Gradsko vijeće također mora dati suglasnost za takvo zaduživanje s obzirom da se to zadužuje putem leasinga. Pokrenut je i postupak za nabavu nove čistilice koja će našem gradu doprinijeti za njegovu čistoću i ljepotu- rekao je predsjednik Krešimir Žagar.

Svoj osvrt na 21. sjednicu Gradskog vijeća dao je i gradonačelnik Krešimir Kašuba.

– Za Lapovac je izrađena projekta dokumentacija, odnosno idejno rješenje. Lapovac je u vlasništvu Hrvatskih voda te će se radit u suradnji s njima. Radovi se rade i odvijaju po prioritetima i mogućnostima te po povlačenju sredstava, jer Grad Našice nema nema dovoljno sredstava za takve projekte, već se oslanjaju na županijske, nacionalne i europske fondove. Dokumentacija za bazene je pripremljena do razine građevinske dozvole, a projekt je nominiran na Ministarstvu turizma. Prošle godine nominacija nije prošla, te je projekt ponovo spreman za novu nominaciju- rekao je Kašuba.

Kašuba je istaknuo kako se ove godine na Lapovcu održava Svjetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu, što predstavlja veliku promidžbu za grad u turističkom i promotivnom smislu te dodao:

– KUD “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac predstavljao je Grad Našice u Republici Slovačkoj, te mogu reći kako smo bili izuzetno lijepo primljeni, što nam otvara nove vidike za suradnju i mogućnost prekograničnu suradnje, a što je za nas jako važno. Dogovorili smo daljnju promidžbu Grada Našica, a za mjesec dana nam dolazi delegacija iz Slovačke, tematski vezana za obilježavanje 130. obljetnice dolaska Slovaka u našički kraj. U sljedećem periodu Grad Našice očekuju velike investicije. Kao što sam često istaknuo, nalazimo se u trećem investicijskom ciklusu, a uskoro slijedi i polaganje kamena temeljca za Centar za starije, koji se desetljećima čekao- izjavio je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

(www.icv.hr, ak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content