Gotovo 100.000 bespovratnih eura za turističke iznajmljivače dodijelila je Virovitičko-podravska županija i županijska turistička zajednica uz koje će niknuti teren za disk golf, bazeni, jacuzziji, saune…

Na području Virovitičko-podravske županije, kod brojnih iznajmljivača turističkih sadržaja, niknut će staze za disk golf, bazeni, jacuzziji, saune, solarni paneli, ali nabavit će se i oprema za streličarstvo, urediti okoliši i okućnice… Sve to zahvaljujući Turističkoj zajednici Virovitičko-podravske županije odnosno sredstvima iz Fonda Hrvatske turističke zajednice i Virovitičko-podravskoj županiji, koji su izdvojili gotovo 100.000 eura kako bi naši turistički kapaciteti, bili bolji, kvalitetniji, ekskluzivniji… i turističkim dionicima, koji su se javili na javni poziv za  unaprjeđenje kvalitete smještajne ponude na destinaciji Slavonija i Podravine, te podijelili bespovratne potpore koje se kreću od 966 do 7.000 eura.

Naime, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije objavila je Javni poziv za unapređenje kvalitete smještajne ponude na destinaciji Slavonija i Podravina, na temelju Programa rada i financijskog plana za ovu godinu. Maksimalni iznos potpore iznosio je do 50% prihvatljivih troškova, najviše 7.000 eura po korisniku, a potom je Turističko vijeće TZ VPŽ, donijelo odluku kako svih 23 prijavljenih poduzetnika zadovoljava uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava. Njih 23 dobit će točno 96.699,99 eura.

Župan Igor Andrović naglasio je važnost ovih ulaganja za poboljšanje kvalitete smještaja u županiji.

– Svim prijavljenim korisnicima sredstva su i osigurana u traženom iznosu, a ista će im pomoći kako bi poboljšali kvalitetu smještaja, što nam na području županije nedostaje. Sigurni smo kako će ova ulaganja dodatno poboljšati ponudu što će u konačnici rezultirati povećanjem broja dolazaka i noćenja na našem području, a posljedično i do rasta i razvoja gospodarstva Virovitičko-podravske županije – istaknuo je Andrović koji je ovom prilikom najavio povećanje raspoloživih sredstava za sljedeću godinu:

– Budući da nismo potrošili sva raspoloživa novčana sredstva namijenjena za ovu godinu, ona će biti prebačena u sljedeću budući da planiramo isti natječaj, uz možebitno povećanje iznosa potpore s dosadašnjih 50 na 70 posto. Sve to bit će dogovoreno s ponuditeljima turističkih usluga. Slušat ćemo njihove prijedloge i inicijative te ćemo na temelju toga raspisivati natječaje – dodao je Andrović.

Virovitičko-podravska županije do sada je puno ulagala u javnu turističku infrastrukturu, a sada je na red došla privatna inicijativa i poticanje privatnog poduzetništva.

– Turistička zajednica VPŽ radila je analize i gledala kakva je popunjenost smještaja te smo došli do zaključka kako se kvalitetniji smještaji prije popunjavaju. Htjeli smo na ovaj način potaknuti poduzetnike da ulože dodatna sredstva tako da im mi pomažemo s 50 posto investicije – kazala je direktorica Turističke zajednice VPŽ Martina Jakelić koja se ovom prilikom osvrnula i na brojke koje su zabilježene ove godine:
Statističko-turistički podaci za ovu godinu su bolji od 2023.

– Imamo i oko 10 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no važno je napomenuti kako smo mi i dalje destinacija u koju turisti dolaze na jednodnevne posjete. Imamo tako popriličan broj posjetitelja na Orahovačkom jezeru, u Voćinu, na Jankovcu… To su sve impresivni brojevi i rekordi koji se ruše iz godine u godinu, a vjerujem da ćemo ovim sredstvima i poboljšanjem smještajnih kapaciteta potaknuti turiste da ovdje ostanu i nekoliko dana te da tako ostvarimo veći turistički profit – dodaje.

Jedna od korisnica sredstava, Nina Mihajlović, otkrila je planove za unapređenje svog smještajnog objekta.

– Odlučili smo se povećati kvalitetu našeg smještajnog objekta te smo se tim povodom obratili Županiji i Turističkoj zajednici VPŽ koji su tu potrebu prepoznali i nagradili nas ovim sredstvima. Tako nas sada do kraja godine očekuju brojni radovi. Aplicirali smo za jacuzzi, saunu, terasu… Ogradit ćemo i dvorište kako bi naš objekt bio „pet friendly“, a za nagodinu već imamo brojne druge planove. Ovakva pomoć nam znači puno, a iskoristit ćemo ju na najbolji mogući način kako bi ponuda za naše goste bila bolja iz godine u godinu – izjavila je Mihajlović.

(www.icv.hr, www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content